Свет

Ердоган: Киличдароглуове изјаве о мешању Русије у турске изборе су срамне

Главни Ердоганов противкандидат на предстојећим изборима оптужио је Русију да је одговорна за објављивање монтираног видео садржаја на друштвеним мрежама
Ердоган: Киличдароглуове изјаве о мешању Русије у турске изборе су срамнеwww.globallookpress.com © Ak Party Office/Keystone Press Agency

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је опозиционом кандидату Кемалу Киличдароглуу да треба да се стиди изјава о наводном "мешању Русије" у турске председничке изборе, преносе РИА Новости.

"Сада је господин Кемал почео да задиркује Русију. Каже да Русија управља турским изборима. Срам вас било, срамите се. Шта кажете ако кажемо да Америка, Енглеска и Немачка управљају изборима у Турској?", рекао је Ердоган.

Главни Ердоганов противкандидат, Кемал Киличдароглу, оптужио је Русију да је одговорна за објављивање монтираног видео садржаја на друштвеним мрежама.

Он је оптужио "руске пријатеље" за пласирање монтираних видео снимака и "дипфејк" клипова о Ердогановим противкандидатима, преноси "Ројтерс".

Насупрот томе, турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу оптужио је САД да се мешају у изборе у Турској, након одлуке једног од председничких кандидата Мухарема Инчеа да се повуче из предизборне трке.

"Сједињене Државе се мешају у наше изборе. То већ сви у овој земљи знају, а и сам председник САД Џозеф Бајден је то изјавио. Јасно је одакле је дошао напад на кандидата Мухарема Инчеа, као и одакле је координисан. То је Америка. Последњих дана господин Бајден је активирао своје људе у Турској", рекао је Сојлу за Си-Ен-Ен Турк.

Председнички и парламентарни избори у Турској заказани су за предстојећу недељу, 14. мај. Други круг председничких избора, у случају да ниједан кандидат не добије 50 одсто гласова, заказан је за 28. мај.

image