Свет

Пољска донела закон против руског мешања

Председник Пољске потписао је закон о комисији која би требало да истражи руско мешање на штету државе
Пољска донела закон против руског мешањаwww.globallookpress.com © Andrzej Duda Łukasz Gągulski/Polska Agencja Prasowa

Пољски председник Анџеј Дуда потписао је закон о формирању комисије која би требало да се бави руским утицајем у Пољској. 

Закон је прошле недеље усвојио парламент тесном већином, а опозиција сматра да је закон усмерен против њих уочи јесењих парламентарних избора.

Комисија би требало да истражи руски утицај на државне функционере или чланове највишег руководства и њихово деловање на штету интереса Републике Пољске.

Дуда је пре потписивања закона истакао тезу о наводном "руском мешању" у изборе у низу земаља, што је Москва више пута одбацила као неосновану тврдњу.

"У различитим земљама се води дискусија о руском утицају на изборе", рекао је пољски председник и додао "зато и потписујем закон", закључио је.

Односи између Руске Федерације и Пољске значајно су се погоршали последњих година. Москва је оптужила Варшаву за русофобију док пољске власти, упркос критикама, руше совјетске споменике и конфискују руску имовину. Као одговор на акције Варшаве, Москва је додала Пољску на листу непријатељских земаља и протерала десетине пољских дипломата из земље. Коментаришући непријатељске акције Варшаве, Кремљ је саопштио да је Пољска вековима периодично клизила у махнитост мржње према Русима.

image