Свет

Европа "на високом нивоу" у Сингапуру: Придобијање азијских савезника за борбу против Русије

Морамо да бранимо кључне безбедносне принципе кад год и где год да су угрожени, од Украјине до Јужног кинеског мора. ЕУ је посвећена томе и рачуна на своје партнере да учине исто, наводи се у Борељовим белешкама припремљеним за безбедносни форум
Европа "на високом нивоу" у Сингапуру: Придобијање азијских савезника за борбу против Русијеwww.globallookpress.com © Then Chih Wey

Европа је забринута што Азија не чини довољно да осуди Русију и подржи Украјину, па појачава напоре да утиче на азијске званичнике. 

У петак ће се европска делегација на високом нивоу без преседана састати у Сингапуру на највећем безбедносном форуму у Азији - "Дијалог Шангри Ла". Тамо ће бити премијерка Естоније Каја Калас, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, као и украјински министар одбране Алексиј Резников, наводи "Политико". 

Очекује се да ће присуствовати и британски министар одбране Бен Волас, али и министри одбране Немачке, Холандије и Шведске, а њихов циљ је да се окупи што више азијских земаља да помогну Кијеву.

Док су се многе азијске земље у почетку придружиле осуди руске Специјалне војне операције у Уједињеним нацијама, земље попут Индије и Вијетнама и даље рачунају на руску војну помоћ или снабдевање енергијом, док западни савезници Јапан и Јужна Кореја не могу да пошаљу Украјини своје оружје због домаћих закона. 

Сингапур, мали град-држава, једна је од само неколико азијских земаља које су се придружиле Западу у санкционисању Русије.

"Морамо да бранимо кључне безбедносне принципе кад год и где год да су угрожени, од Украјине до Јужног кинеског мора. ЕУ је посвећена томе и рачуна на своје партнере да учине исто", очекује се да ће Борељ рећи на форуму, према припремљеним коментарима које је његов тим поделио са "Политиком".  

У Борељовом излагању наводи се да су морнарице чланица ЕУ ангажоване на поморским вежбама у азијско-пацифичком региону, али да сарадња мора да буде што је могуће "оперативнија и двосмернија".

Истиче се да је ЕУ поуздан безбедносни партнер који се разликује од класичне војне алијансе или суперсиле која наређује свима около, што су прикривене алузије на САД и Кину, наводи портал.

"Рат против Украјине мења Европу у погледу обуке, муниције, способности. Ради се о разбијању табуа и убрзавању улоге и капацитета ЕУ у области безбедности и одбране. Ова стратешка трансформација нас чини спремнијим и за партнерство са Азијом", наводи се у Борељовим коментарима. 

Значајан пропуст у европској делегацији је француски министар оружаних снага Себастијен Лекорну, који је одустао у последњем тренутку.

Улога Кине у региону

Друга кључна тачка дневног реда за Европљане у Сингапуру биће ангажовање Кине, посебно кинеског министра одбране Ли Шангфуа.

Ли је стављен на црну листу САД због његове улоге у организовању војног снабдевања Русије. Због тога постоје врло мала очекивања да се Ли састане са америчким колегом Лојдом Остином, што је прекид традиције да се највиши званичници одбране две највеће светске суперсиле састану током форума у ​​Сингапуру. 

Очекује се, међутим, да ће се Ли састати са неким од европских колега. Борељ, који је задужен за безбедносну политику ЕУ, потврдио је састанак са Лијем, према наводима тројице дипломата упућених у планирање догађаја. 

Немачка и Холандија, које су последњих недеља договориле више састанака са кинеским званичницима, такође разматрају састанак са Лијем, рекле су дипломате.

Неименовани званичник ЕУ нагласио је за "Политико" да се поруке Европе неће односити само на Украјину, већ ће бити усмерене на европску посвећеност безбедности Индо-Пацифика због проактивне улоге коју Кина има у региону.

Други званичник ЕУ рекао је да ће блок ускоро проширити заједничке вежбе са Јапаном, али ће такође појачати трилатералну координацију Брисела, Токија и Вашингтона.

image