Свет

Медији: Немачка ушла у траг могућем учеснику експлозије на гасоводима Северни ток

Немачки лист је објавио да најмање два Украјинца могу бити умешана у експлозије на гасоводима
Медији: Немачка ушла у траг могућем учеснику експлозије на гасоводима Северни токNone © Tanjug/Swedish Coast Guard via AP, File

Један припадник украјинске војске могао би бити један од могућих учесника диверзије на гасоводима Северни ток 1 и Северни ток 2, иако никаквих потврда да су кијевске власти биле обавештење о њиховом деловању нема, објавио је "Зидојче цајтунг", позивајући се на изворе у истражним круговима.

"Према истрази, коју потврђују закључци истражитеља, један од чланова посаде јахте 'Андромеда' (која је могла да се користи за доставу експлозива), могао би бити 26-годишњи украјински војник из града југоисточно од Кијева. Истражитељи су му ушли у траг, јер је приликом изнајмљивања јахте показао румунски пасош", наводи се у чланку.

Претходно је немачки лист објавио да најмање два Украјинца могу бити умешана у експлозије на гасоводима.

Према писању "Шпигла", који се позива на изворе у тужилаштву, за подривање гасовода коришћен је експлозив октоген, док подаци са јахте "Андромеда", која је наводно коришћена за транспорт експлозива, указују да трагови операције воде у Украјину.

Диверзија на гасоводима Северног тока

Експлозије на гасоводима Северни ток 1 и Северни ток 2 догодиле су се истовремено 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о намерној диверзији, а Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак о чину међународног тероризма.

Оператер гасовода, компанија Норд стрим АГ саопштила је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена.

Амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симур Херш, објавио је 8. фебруара своју истраживање о експлозијама на гасоводима, у којем је, позивајући се на извор, навео да су експлозивне направе испод цевовода у јуну прошле године поставили амерички војни рониоци, током војних вежби "Балтопс", а да су их три месеца касније активирали норвешки специјалци.

Према наводима Херша, одлуку о операцији донео је председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден, након девет месеци разматрања тог питања с представницима америчке администрације задуженим за питања националне безбедности.

Пентагон је касније саопштио да САД нису умешане у диверзију на руским гасоводима.

Месец дана након Хершове објаве амерички лист "Њујорк тајмс" је објавио да иза диверзије стоји проукрајинска групација, чији планови не морају бити познати Кијеву, а истог дана је немачки лист "Шпигл" пренео да трагови напада воде у Украјину, односно да је операција изведена с јахте која је изнајмљена од компаније из Пољске, а која припада двојици Украјинаца.

Према Хершовом мишљењу, верзија о умешаности тима јахте "Андромеда" у експлозије, а о којој пишу западни медији, је неодржива.

Званична Москва сматра да је верзија о умешаности украјинских "активиста" у експлозије бесмислица. Председник Русије Владимир Путин је изјавио да су такву експлозију могли да изазову само стручњаци који владају одређеним технологијама, уз подршку државе.

image