Русија

Русија позвала амбасадоре на разговор због Северног тока

Оштар протест Русије због потпуног одсуства резултата наводних националних истрага које су власти ових земаља покренуле о саботажи гасовода Северни ток 1 и 2
Русија позвала амбасадоре на разговор због Северног тока© Tanjug/Swedish Coast Guard via AP, File

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је позвало амбасадоре Немачке, Шведске и Данске на разговор у знак протеста због одбијања ових земаља да Русији доставе резултате истраге о саботажи Северног тока.

Амбасадори Немачке, Данске и Шведске су 25. маја позвани на разговор у Министарство спољних послова Русије, где им је упућен оштар протест због потпуног одсуства резултата наводних националних истрага које су власти ових земаља покренуле о саботажи гасовода Северни ток 1 и 2 у септембру 2022. године, као и због њихове неспособности да обезбеде транспарентност истрага, навело је Министарство, а пренео ТАСС.

Неколико подводних експлозија погодило је Северни ток 1 и новоизграђени гасовод Северни ток 2 који повезују Русију и Немачку преко Балтичког мора у септембру 2022. године.

Експлозије су се догодиле у економским зонама Шведске и Данске и обе земље кажу да су експлозије биле намерне, али тек треба да се утврди ко је одговоран.

Шведска, Данска и Немачка истражују инцидент.

Швајцарски лист "Тагес-Анцајгер" и немачки "Зидојче цајтунг" недавно су објавили да је двоје држављана Украјине доведено у везу са бродом који немачке власти наводно истражују у вези са саботажом гасовода.

Иако је пријављена као туристичка агенција, фирма нема ни телефонски број, ни веб страницу, ни запослене.

Швајцарски лист "Тагес анцајгер" је раније тврдио да су на том броду откривени трагови војног експлозива.

Како се наводи, компанија је регистрована на име двојице Украјинаца, од којих један живи на Криму и има руско држављанство. Та особа је у телефонском разговору са новинарима негирала било какву повезаност са лажном туристичком агенцијом.

image
VV inauguration
banner