Русија

Кремљ: Истрага саботаже Северног тока мора да буде транспарентна, желимо резултате

Услови Русије када је у питању Споразум о житу нису испуњени, а време лети, истакао је Песков
Кремљ: Истрага саботаже Северног тока мора да буде транспарентна, желимо резултатеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Истрага о терористичком нападу Северног тока треба да буде транспарентна за све - свет треба да открије ко је крив, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Још једном инсистирамо да ако постоје подаци, морају бити објављени. Истрага о овом терористичком нападу мора бити транспарентна. И мора се убрзати", нагласио је портпарол Кремља.

Коментаришући извештаје о сликама руског брода у Балтичком мору снимљеним неколико дана пре експлозије Песков је рекао да је нормално што руски бродови плове Балтиком и да постоје стотине фотографија руских бродова.

И Русија и Кина су раније предложиле Савету безбедности УН да усвоји резолуцију за стварање независне комисије међународних експерата за истрагу саботаже. Међутим, Савет безбедности није усвојио резолуцију због става западних земаља. За резолуцију су гласале само Руска Федерација, Кина и Бразил. Остали чланови су били уздржани.

Споразум о житу - време лети

Услови житног посла у делу руског пољопривредног сектора нису испуњени, а време лети, истакао је Песков.

"Позиција Русије је добро позната, знате да је уговор својевремено продужен за два месеца. Време пребрзо пролази. Нису испуњени услови уговора у делу који се тиче руског пољопривредног сектора. Дијалог ће се наставити", рекао је он.

Раније је Ројтерс, позивајући се на украјински извор, тврдио да су преговори о црноморској иницијативи заказани за среду уз учешће свих њених учесника, не прецизирајући место одржавања.

Песков је нагласио да проблеми на које указује Русија уопште нису услови, већ саставни део начелно договореног пакета споразума, премда руски део никада није испуњен до краја.

Контакти свих страна укључених у прехрамбену иницијативу су у току, али за сада не доносе никакве резултате, додао је Песков.

Немачка не може да прати где Кијев користи оружје

Немачка нема могућност да прати да ли ће Украјина да употреби испоручено оружје за напад на Русију, напоменуо је Песков, коментаришући речи немачког канцелара Олафа Шолца.

Шолц је изјавио да ће Берлин избегавати једностране кораке када је у питању наоружавање украјинског режима, као и неће дозволити Украјини да гађа руску територију оружјем које јој је Берлин испоручио.

"Прво, Немачка нема начина да то прати, то се може недвосмислено рећи. Друго, оружје које је Немачка испоручила кијевском режиму већ се користи за нападе на територију Русије, јер Донбас је руска територија", казао је Песков наглашавајући да умешаност Немачке у сукоб расте сваким даном.

САД могу само да нагађају

Сједињене Америчке Државе не могу да знају колико је људи Русија изгубила у Специјалној војној операцији (СВО), могу само да нагађају бројке, а ко жели информације треба да се ослони на податке руског Министарства одбране, истакао је Песков.

Раније су бројни медији, позивајући се на координатора за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће Џона Кирбија, писали да је наводно више од 100.000 руских војника погинуло или тешко повређено током СВО.

Још једном је подсетио да СВО има за циљ да елиминише претње по Руску Федерацију које долазе од кијевског режима.

Русофобија захватила умове пољских власти

Билатералне односе Русије и Пољске не чека ништа добро јер је русофобија је захватила умове пољских власти, сигуран је Песков.

Претходно је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев на Твитеру на енглеском језику написао да Пољска за Русију не треба да постоји док су на власти русофоби, додајући да је Украјина пуна пољских плаћеника.

"Судећи по понашању пољских власти сада, наше билатералне односе не чека ништа добро. А пољске власти русофобија која им је захватила умове лишава трезвености у приступу свему што је везано за Русију, а лишава их и способности да предузму неке мање-више јасне, промишљене акције. Све то не може остати без последица", објаснио је портпарол Кремља.

image
VV inauguration
banner