Свет

Француски стручњак о новим извештајима о Северном току: САД мисле да је цео свет наиван

"Очекивало би се мање глупо објашњење америчке тајне службе... Ово је смешно", изјавио је експерт за оружје француског тинк танка Стратпол Завијер Моро за "Спутник"
Француски стручњак о новим извештајима о Северном току: САД мисле да је цео свет наиванGetty © Drew Angerer/Getty Images

Извештаји западних медија главног тока о групи појединаца која наводно стоји иза саботаже Северног тока су "смешни" и имају за циљ скретање пажње са оптужби на рачун САД, рекао је експерт за оружје из француског тинк танка Стратпол Завијер Моро за "Спутник".

Подсетимо, "Њујорк тајмс" је у уторак известио да нови обавештајни подаци указују на умешаност проукрајинске групе експлозије на Северном току, након што су амерички и други западни медији месец дана игнорисали извештај Симора Херша у којем независни новинар и добитник Пулицерове награде тврди да су за саботажу одговорне САД у сарадњи са Норвешком.

Немачки лист "Цајт" је, цитирајући немачке истражитеље, пренео да је нападе извело шест особа непознате националности користећи чамац изнајмљен од једне пољске фирме, која је очигледно у власништву двојице Украјинаца.

"Ова верзија приче о саботажи је гротескна. Шесторо странаца изнајмљују јахту у Пољској и дижу у ваздух три од четири цевовода на дну Балтичког мора? Вашингтон заиста сматра Немце, Европљане и цео свет невероватно наивним. .. Очекивало би се мање глупо објашњење америчке тајне службе... Ово је смешно", рекао је Моро.

Цитирајући шведске истражитеље, стручњак је подсетио да је саботажа захтевала еквивалент 100 тона ТНТ-а, што значи да је изведба саботаже била изразито компликована.

"Уништавање такве структуре, на дубини од 55 метара и више, могуће је само за руску, америчку морнарицу и морнарице неколицине других НАТО чланица, али свакако не за Пољску или Украјину", објаснио је Моро.

Откуд САД подаци ако оне не спроводе истрагу?

Стручњак је такође указао да је "занимљиво" то што су и "Њујорк тајмс" и "Цајт" своје ексклузиве објавили истовремено, али да ни једна не открива идентитет наводних шест диверзаната. Моро је скренуо и пажњу на то да се амерички наратив мења, те да је Вашингтон одустао од оптуживања Москве и сада се усредсредио на скретање пажње са сопствене одговорности.

"САД не учествују у истрази коју воде Швеђани и Данци и нису најавиле да ће спровести сопствену истрагу. И видите сад! Вашингтон одједном долази са одговором на питање ко је саботирао Северни ток 1 и 2. Ово је очигледно покушај да се јавности скрене пажња са врло уверљивог објашњења које је изнео угледни новинар Сејмур Херш: америчка морнарица је наводно одговорна за саботажу, коју је спровела уз помоћ норвешке морнарице", рекао је Моро.

Француски стручњак је оценио да је Хершово објашњење много убедљивијим од "прогласа америчких служби" и рекао да је неколико земаља могло имати користи од саботаже Северног тока из различитих разлога.

Подсетимо, лист "Шпигл" је још у октобру прошле године известио да немачки истражитељи сумњају да је за саботажу одговоран државни, а не приватни актер, са чиме се сложио и бивши шеф немачке федералне обавештајне службе Герхарт Шиндлер у изјави за "Велт".

Моро у интервјуу за "Спутник" подсећа да је пољски председник Анџеј Дуда још у августу 2022. године инсистирао на демонтирању Северног тока, а да су слични позиви долазили из званичног Осла, који је инсталирао свој "Балтички гасовод" како би у Пољску преусмерио део норвешког гаса који се иначе шаље у Немачку.

Моро: Немачка није чак ни вазал САД, већ вулгарно потчињена 

Идеју да саботажа Северног тока иде у корист и САД поткрепљује чињеница да је Европа сада постала зависнија од америчког течног природног гаса, који Вашингтон продаје земљама ЕУ, а поготово Немачкој, по четири пута већој цени од руског гаса, рекао је Моро.

"Оно што је тешко разумети је да влада немачког канцелара [Олафа] Шолца ћути на свим језицима: нема ни назнаке негодовања зато што је Немачка управо изгубила инвестицију у гасоводе вредну десетине милијарди евра коју су платили сви немачки грађани. Немачка види себе као савезника САД. Ако је — што је вероватније — Хершова верзија тачна, онда Немачка није чак ни вазал Сједињених Држава, то је однос вулгарне зависности, а немачка је доминион који се не консултује чак ни када је њена економска будућност у питању, а она сама се не усуђује ни да протестује", оценио је експерт.

Амерички истраживачки новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш објавио је у фебруару 2023. извештај у којем се наводи да су рониоци америчке морнарице током вежби НАТО Балтопс у лето 2022. поставили експлозив на гасоводима Северног тока, а које је Норвешка активирала три месеца касније.

У извештају се додаје да је амерички председник Џо Бајден одлучио да саботира Северне токове после више од девет месеци тајних разговора са тимом за националну безбедност.

image
VV inauguration
banner