Свет

Од вас вајде нема: Емирати се повукли из безбедносне коалиције коју предводе САД

Уједињени Арапски Емирати дискретно су се повукли из Комбинованих поморских снага које предводе САД, фрустрирани неспремношћу америчке администрације да им помогне
Од вас вајде нема: Емирати се повукли из безбедносне коалиције коју предводе САДGetty © Woohae Cho / Stringer

Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) саопштили су да су се тихо и пре два месеца повукли из "Комбинованих поморских снага" (ЦМФ), безбедносне коалиције коју предводе САД.

Влада је навела да је разлог одласка "процена ефикасне безбедносне сарадње са свим партнерима", али неки спекулишу да је тај потез знак растућег раздора између арапских држава Персијског залива и Сједињених Држава након што је председник Џозеф Бајден гурнуо Саудијску Арабију у руке Кине и Ирана.

Портал "Иран интернешонел" наводи да временски оквир за повлачење који су дали УАЕ "отприлике одговара одлуци Саудијске Арабије почетком марта да обнови дипломатске односе са Ираном, о чему се много расправљало и што је доживљено као промена у регионалној политици Ријада".

Приближавању Саудијске Арабије и Ирана посредовала је Кина.

Односи Саудијске Арабије и САД погоршали су се након што се Бајден, током своје председничке кампање 2020. заклео да ће од Саудијаца направити "парије" света, само да би их после неког времена молио за нафту, надајући се да су заборавили увреду.

Седиште ЦМФ-а је у Бахреину заједно са Петом флотом америчке морнарице и њима командује исти вицеадмирал америчке морнарице који надгледа Пету флоту и Централну команду морнаричких снага САД (НАВЦЕНТ).

"Иран интернешонел" наводи да су УАЕ и друге регионалне силе узнемирене иранским претњама бродовима у Персијском заливу и фрустрирани пасивношћу америчке администрације која од 2019. затвара очи на иранске испаде. Емирати, наводно, сматрају да их САД неће заштитити, због чега је "дипломатски ангажман" са Ираном најбољи начин да се обезбеде бродски путеви УАЕ.

image