Свет

"Вaшингтон пост": Кинези граде војну базу у Уједињеним Арапским Емиратима?

Блиски исток је постао посебно жариште америчко-кинеске конкуренције док Пекинг склапа трговинске споразуме и ствара ближе политичке везе у региону којим су раније доминирале Сједињене Државе
"Вaшингтон пост": Кинези граде војну базу у Уједињеним Арапским Емиратима?www.globallookpress.com © Wu Changwei

Америчке шпијунске службе откриле су градњу у сумњивом кинеском војном објекту у Уједињеним Арапским Емиратима у децембру — годину дана након што је савезник Вашингтона богат нафтом објавио да зауставља пројекат због забринутости САД, објавио је "Вашингтон пост" позивајући се на строго поверљива обавештајна документима.

Активности у луци у близини Абу Дабија део су неколико збивања у УАЕ у које је укључена кинеска војска које америчке обавештајне службе прате из забринутости да Емирати — дугогодишњи безбедносни партнер САД — развијају ближе безбедносне везе са Кином на рачун интереса САД, наводи се у документима.

Кинеско војно особље је виђено и око других осетљивих градилишта што је такође узнемирило америчке званичнике.

Напори Пекинга у УАЕ наводно су део амбициозне кампање кинеске Народне ослободилачке армије да изгради глобалну војну мрежу која укључује најмање пет прекоморских база и 10 локација за логистичку подршку до 2030. године, наводно пише у једном од докумената који садржи мапу.

Остали планирани објекти су на Блиском истоку и југоисточној Азији и широм Африке. Кинески војни званичници називају иницијативу "Пројекат 141", наводи се у процурилим материјалима.

Открића, укључујући детаље о програму ваздушног надзора Пекинга и плановима за развој суперсоничних дронова, долазе у време појачаних тензија између Сједињених Држава и Кине док се обе земље боре за глобални утицај и ресурсе.

Открића се поклапају са тежњом Кине да прошири своју улогу глобалног играча, а прошлог месеца је посредовала у зближавању великих непријатеља - Саудијске Арабије и Ирана и изношење мировног плана од 12 тачака у фебруару за решавање сукоба у Украјини.

Блиски исток је постао посебно жариште америчко-кинеске конкуренције док Пекинг склапа трговинске споразуме и ствара ближе политичке везе у региону којим су раније доминирале Сједињене Државе.

Представник УАЕ, алудирајући на ФБИ-јево хапшење осумњиченог у случају цурења информација, одбио је да одговара на питања о обавештајним документима, рекавши да "наша политика није да коментаришемо материјал ван контекста за који се тврди да је добијен криминалним путем".

Портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону Лиу Пенђу рекао је да је забринутост САД у вези са кинеским војним објектима у иностранству погрешна.

"По принципу, Кина спроводи нормалну сарадњу у области спровођења закона и безбедности са другим земљама на основу једнакости и обостране користи", рекао је Лиу.

"САД имају више од 800 војних база у иностранству, што је изазвало забринутост многих земаља широм света. Није у позицији да критикује друге земље", додао је он.

Амерички званичници инсистирају на томе да неће дозволити да кинеска база постане оперативна у УАЕ, наводећи да би такав објекат угрозио осетљиве војне активности САД на Блиском истоку.

"УАЕ је близак партнер и редовно смо ангажовани са њиховим вишим руководством на бројним регионалним и глобалним питањима", рекао је други високи званичник америчке администрације и додао да тренутно нема назнака да ће кинеска база бити завршена без значајног пораста активности који би био приметан.

Амерички званичници су посебно фокусирани на луку Калифа, око 50 миља северно од престонице, где ради кинески конгломерат. У децембру 2021. УАЕ су објавили да су зауставили кинеску изградњу тог објекта након што су амерички званичници тврдили да Пекинг намерава да га користи у војне сврхе.

"Зауставили смо рад на објектима", рекао је Анвар Гаргаш, дипломатски саветник руководства УАЕ у тренутку када је био јак притисак јавности да се позабави тим питањем након што је "Волстрит џорнал" објавио чланак који детаљно описује активности Кине.

Међутим, према подацима из Пентагона, након годину дана објекат је вероватно повезан са струјом и водом. У другом документу се упозорава да је објекат главни део плана Пекинга да успостави војну базу у УАЕ.

Бајденова администрација је такође забринута да је кинеско особље примећено у две војне базе УАЕ у унутрашњости земље, где арапски савезник Америке управља дроновима и одбрамбеним системима балистичких пројектила, рекли су за "Вашингтон пост" званичници упознати са тим.

Плаше се чак и кинеских радника на градилиштима

Амерички званичници верују да су Кинези били укључени у изградњу и проширење писте низ обалу од Абу Дабија, иако неки у администрацији тврде да постојање особља на кинеским градилиштима само по себи није алармантно, напомињући њихово присуство на кинеским градилиштима у другим земљама које немају војну испоставу.

Све веће упориште Кине у светским лукама олакшава њено прикупљање обавештајних података о америчким војним покретима и активностима у тим областима, рекла је Камил Лонс из Међународног института за стратешке студије. Према кинеском закону усвојеном 2017. године, чак и комерцијалне кинеске компаније су обавезне да деле информације са војском ако буду позване да то учине.

Терминал у луци Калифа део је мреже од више од 100 стратешки лоцираних комерцијалних лука и терминала у које је Кина инвестирала широм света. Осим УАЕ, амерички званичници су идентификовали Сингапур, Индонезију, Пакистан, Шри Ланку, Кенију, Танзанију и Анголу као међу локацијама где кинеске луке могу служити двострукој употреби, потенцијално омогућавајући Пекингу да се "меша у војне операције САД и подржава офанзивне операције против Сједињених Држава", наводи се у извештају Пентагона Конгресу из 2020.

У неким деловима света, као што је Европа, мало је вероватно да ће лучки објекти икада бити коришћени за војну употребу јер се земље домаћини никада не би сложиле. Али кинески поморски пут свиле, како Пекинг назива мрежу, нуди друге предности.

image
VV inauguration
banner