Свет

Американци шпијунирали Русе и УАЕ: Шокирани њиховом сарадњом

Агенција АП наводи да се у једном од обавештајних докумената који су се појавили на интернету наводи да су Русија и УАЕ одлучни да удруже снаге против Запада
Американци шпијунирали Русе и УАЕ: Шокирани њиховом сарадњомGetty © Kena Betancur / Stringer

Амерички шпијуни наводно су ухватили руске обавештајне службенике како се хвале да су убедили Уједињене Арапске Емирате "да раде заједно против обавештајних агенција САД и Велике Британије", наводи се у једном од процурелих обавештајних докумената из Пентагона у који је Асошијејтед прес (АП) имао увид.

Амерички званичници су одбили да коментаришу документ "Русија/УАЕ: Продубљивање односа обавештајних служби", који је био означен "строго поверљиво". Влада Емирата је све оптужбе да су УАЕ продубили везе са руским обавештајним службама одбацила као "категорички лажне".

"Одбацујемо све оптужбе у вези са споразумом о продубљивању сарадње између УАЕ и служби безбедности других земаља против неке државе", наводи се у саопштењу. "УАЕ има дубоке и истакнуте односе са свим државама, одражавајући њихове принципе отворености, партнерства, изградње мостова и рада на служењу заједничким интересима земаља и народа за постизање међународног мира и безбедности".

Сједињене Државе ипак све више страхују да УАЕ помажу Русији, пише АП и наводи да се у документу који су видели наводи да су "средином јануара, званичници ФСБ тврдили да су званичници безбедносних служби УАЕ и Русије пристали да раде заједно против америчких и британских обавештајних агенција."

"УАЕ вероватно виде ангажовање са руским обавештајним службама као прилику за јачање веза између Абу Дабија и Москве и диверсификацију обавештајних партнерстава усред забринутости због повлачења САД из региона", закључује се у процени која је направљена на основу пресретнутих телефонских разговора и мејлова.

Аутентичност, а ни истинитост ове информације и документа није позната, али амерички званичници све чешће оптужују УАЕ да сарађују са Москвом.

Заменица министра финансија САД Елизабет Розенберг, у марту је издвојила УАЕ као "земљу у фокусу" и тврдила да тамошње компаније помажу Русији да избегне међународне санкције при набавци полупроводника и компоненти за војну индустрију.

Амерички обавештајни званичници тврде да УАЕ сарађују са Вагнер групом и да им обезбеђују и финансијска средства.

Андреас Криг, ванредни професор на Кингс колеџу у Лондону, назвао је УАЕ "најважнијим стратешким партнером Русије и на Блиском истоку и у Африци".

Русија и УАЕ деле сличне ставове у неким кључним сукобима на Блиском истоку и у северној Африци, а прилив Руса у УАЕ откако је Русија започела Специјалну војну операцију у Украјини такође је ојачао везе, каже Кристијан Улрихсен, стручњак за Блиски исток на Институту Бејкер Универзитета Рајс. Али референца на удруживање против америчких и британских обавештајних агенција је изненађујућа, рекао је Улрихсен.

Један неименовани амерички званичник рекао је АП-у да су Сједињене Државе такође забринуте због тога што руски новац долази на усијано тржиште некретнина у Дубаију.

А у октобру су савезни тужиоци у Њујорку подигли оптужнице против двојице Руса из Дубаија и других оптужених за крађу војне технологије од америчких компанија, шверц милиона барела нафте и прање десетина милиона долара за руске олигархе.

Тужиоци су у том случају цитирали једног од Руса из Дубаија који је уверавао своје партнере да не треба да брину што ће користити финансијску институцију УАЕ за трансакције. "Ово је (најгора) банка у Емиратима", рекао је он, користећи псовку. "Они плаћају за све."

Уједињени Арапски Емирати једна су од ретких земаља која има редовне авио-везе са Русијом, подсећа АП. Са друге стране, односи САД и УАЕ су пуни успона и падова.

image
VV inauguration
banner