Свет

Украјинци шокирани: Скоро половина склоништа у Кијеву није функционална

Питање склоништа у Кијеву довело је до сукоба између председника Украјине Владимира Зеленског и градоначелника Кијева Виталија Кличка
Украјинци шокирани: Скоро половина склоништа у Кијеву није функционална© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Званичник украјинске владе исказао је "неверицу" након што је истрага коју је спроводио показала да скоро половина склоништа у Кијеву није функционална. 

Украјински министар за стратешке индустрије Александар Камишин рекао да је од 1.078 испитаних склоништа њих 359 било неприпремљено, 122 су била закључана, док је свега 597 било потпуно оперативно.

"Био сам у неверици када сам сазнао да је половина њих била припремљена и спремна за коришћење", написао је он на Телеграму.

"Јуче смо заједно са градоначелником обишли склоништа у Облонском дистрикту, али апсолутна већина њих била је затворена", додао је он.

Калишин је додао и да ће се и у будућности наставити са инспекцијама.

Украјински председник жестоко критиковао градоначелника Кијева Виталија Кличка због погибије три особе, које нису успеле да дођу до отвореног склоништа.

Зеленски је оптужио Кличка, али и друге градске челнике за немар.

"Дужност локалних власти, врло специфична дужност, јесте да обезбеде да склоништа буду доступна и доступна 24 сата дневно. Болно је гледати немар у обављању ове дужности. Болно је гледати жртве", рекао је Зеленски. 

image