Русија

Украјина и данас гранатирала Белгородску област; Из Кијева поручују: напади на РФ постаће нова норма

Две жене су погинуле, два мушкарца су у тешком стању, каже гувернер области
Украјина и данас гранатирала Белгородску област; Из Кијева поручују: напади на РФ постаће нова нормаwww.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita

Две жене су убијене, а две особе рањене у јутрошњем нападу Оружаних снага Украјине на неколико насеља у Белгородској области Русије, рекао је гувернер Белгородске области Вјачеслав Гладков.

Погинуле и рањене особе су се налазиле у аутомобилу на путу у Шебекинском округу Белгородске области када је њихово возило погодио украјински пројектил. Две жене су убијене на лицу места, а два њихова сапутника су у тешком стању пребачена у болницу.

У другом месту, селу Тишанка, није било страдалих, али је дошло до оштећења приватног стамбеног објекта, далековода и гасовода. У месту Леоновка, такође, нико није страдао, написао је Гладков на Телеграму. 

Белгородска област налази се тик уз границу са Украјином и стога је честа мета напада украјинске стране. Јуче је у главном граду области, Белгороду, одреаговао руски ПВО систем и оборио украјински дрон у центру града.

Министарство одбране Русије је претходног дана саопштило да су руске снаге ликвидирале 50 од 70 украјинских бораца који су у раним јутарњим сатима у четвртак покушали да уз помоћ пет тенкова, четири оклопна возила и седам џипова уђу у Белгородску област и нападну Шебекино. Терористички напад је успешно спречен, поручила је Москва.

Шебекино се налази око четири километара од границе са Украјином и већ неколико дана је на удару украјинских снага. Последњих дана град се суочио са до сада највећим нападом од почетка Специјалне војне операције. Председник Русије Владимир Путин наградио је шефа администрације Шебекинског округа Владимира Жданова Орденом за храброст.

Становништво Шебекинског округа се евакуише. Акценат је стављен на децу. За њих су у Белгороду локалне власти припремиле привремени смештај за 1.250 особа.

У исто време из Кијева данас поручују да ће напади на територију Руске Федерације постати нова норма.

О томе је за шпански "Мундо" говорио заменик главнокомандујућег Оружаних снага Украјине, Виктор Назаров, који је истакао да "су све војне позиције Русије легитимна мета".

Нападнути и Калушка, Брјанска, Курска и Смоленска област и лука у Бердјанску

Према писању руских медија, украјински дронови ноћас су напали и Курску област. "РИА Новости" јављају да нико није страдао, али да је дошло до оштећења неколико стамбених објеката.

У селу Брјанске области запалила се мања кућа, након што су Оружане снаге Украјине гранатирале то место.

У Смоленској области Русије, на граници са Белорусијом, украјински дронови напали су два енергетска објекта. Ипак, није дошло ни до експлозије ни оштећења, а нико није ни повређен.

Службе су, такође, пронашле остатке дрона у близини главне рафинерије нафте код града Калуге, који се налази недалеко од Москве. Како преносе "РИА Новости", приликом пада дошло је до експлозије, али, како се објекат срушио у шуми, није дошло ни до каквог оштећења.

На територији Запорошке области, једног од четири нова региона РФ, дошло је до експлозије у луци Бердјанска, након напада Оружаних снага Украјине. Град, иначе, излази на Азовско море, за који је Москва јуче саопштила да преузима контролу над њим, јер више ни једна украјинска територија не излази на њега.

image