Свет

Инфлација "појела" амерички војни буџет: Најнижи ниво издвајања за одбрану од ере Хладног рата

Инфлација ће у реалном смислу избрисати ефекат недавног повећања буџета за одбрану, тврди "Волстрит џорнал"
Инфлација "појела" амерички војни буџет: Најнижи ниво издвајања за одбрану од ере Хладног ратаGetty © Chung Sung-Jun

Удео америчке потрошње на одбрану могао би да падне испод три одсто први пут од ере Хладног рата, извештава "Волстрит џорнал", наводећи најновији споразум о висини дуга као главни разлог за смањење.

Споразум који су Бела кућа и републиканци постигли прошле недеље повећава потрошњу на одбрану на око 885 милијарди долара следеће године, што је повећање од 11 одсто у односу на 800 милијарди долара издвојених у текућем буџету. Очекује се да ће 2025. године војна потрошња земље додатно порасти на 895 милијарди долара.

Међутим, тај број представља смањење буџета за одбрану у реалном износу када се у обзир узме инфлација, наводи "Волстрит џорнал" пошто је амерички председник Џозеф Бајден потписао закон у петак.

Двостраначки закон о дугу прошао је Сенат у четвртак након што је дан раније прошао кроз Представнички дом.

Закон је укинуо горњу границу дуга до 1. јануара 2025. и помогао да се избегне оно што би било прво неизвршење обавеза, само неколико дана пре рока који је претходно био продужен до 5. јуна.

САД су биле на ивици да не плате огромни државни дуг од 31,4 билиона долара. Неизвршење обавеза би значајно сузило владине опције за веће задуживање или плаћање државних рачуна. То би такође могло да изазове финансијски хаос у иностранству, стварајући негативан утицај на цене и стопе на хипотеке у другим земљама.

image
VV inauguration
banner