Свет

Маск преузео Твитер, па твитнуо "Птица је ослобођена" (ФОТО)

Најбогатији човек света купио је компанију за 44 милијарде долара и прокламовао да у посао није ушао због новца, већ због љубави према човечанству
Маск преузео Твитер, па твитнуо "Птица је ослобођена" (ФОТО)© Tanjug/AP Photo/Godofredo A. Vásquez

Амерички милијардер Илон Маск је званично постао власник друштвене мреже Твитер, након вишемесечних преговора са акционарима.

Недуго пошто је у седиште компаније Твитер унео лавабо и задао тему за размишљање запосленима и јавности, технолошки предузетник Илон Маск твитнуо је: "Птица је ослобођена", а сви светски медији пренели да је закључена куповина друштвене мреже препознатљиве по плавој птичици, свом логоу.

Најбогатији човек света купио је компанију са седиштем у Сан Франциску за 44 милијарде долара и прокламовао да у посао није ушао због новца, већ да покуша да помогне човечанству које воли. Филантропски приступ не треба да очекују запослени у Твитеру, барем према најавама које се ових дана могу прочитати у медијима.

Маск је након преузимања компаније отпустио неколико руководећих људи у компанији и најавио додатне отказе, преноси Ројтерс.

Међу отпуштенима је извршни директор Твитера Параг Агравал, финансијски директор Нед Сегал и шефица правних послова и политике Виџаја Гадеа.

Маск наводно планира даље велике резове у компанији и отпуштања, помињало се чак да ће тај проценат бити 75 одсто од укупног броја запослених. Ови наводи су демантовани, уз нешто утешнију поруку запосленима, да се говорило о отпуштању "само" око половине запослених, а Маск је наводно поручио да ће се тражити "екстремна радна етика".

Објавио је и да жели да Твитер буде место где ће свако моћи слободно да изнесе своје мишљење, али не и место где ће без икаквих последица моћи да се пише било шта.

Најава нове, Маскове ере у "ослобођеном" Твитеру за многе је била његова објава из маја ове године да ће вратити на друштвену мрежу некадашњег америчког председника Доналда Трампа. Трамп, некада загрижени твитераш, у међувремену је покренуо своју друштвену мрежу, па није извесно ни да ли ће желети да се врати "плавој птичици" ни да ли ће технолошки предузетник испунити своје речи.

Један од планова је и да Твитер постане супер-апликација, која би нудила корисницима бројне садржаје и услуге, од трансфера новца до куповине.

Циљеви су високо постављени, а судећи по броју активних корисника, јер 90 одсто твитова производ је свега десет одсто корисника, изгледа да ће заиста бити потребна екстремна радна етика да би се постигло све што је нови власник наумио.

Илон Маск куповину Твитера најавио је у априлу, пошто је постао један од највећих акционара компаније и тада је почео психолошки трилер са елементима драме, у којем је било свега: од руковања и склапања договора, до најаве раскида, међусобних оптужби, судског процеса.

Пошто је објављено да милијардер купује компанију, он је у јулу изјавио да се повлачи из договора. Тражио је податке о активним корисницима од Твитера, односно о томе колико има лажних, спам налога. Њихов одговор да се ради о мање од пет одсто таквих налога сматрао је прикривањем информација, што је био један од разлога да сада испрати из канцеларија неколико челника компаније.

Тумачило се и да је Маск уствари био забринут да је преплатио Твитер, а сама компанија тужила га је суду у Делаверу због непоштовања потписаног уговора. Негде у сред тог процеса, за који су поједини правни стручњаци оцењивали да га Маск не би могао добити, догодио се расплет. Са лавабоом као главним реквизитом.

image