Свет

Немци све мање воле ЕУ, половина не жели Украјину за чланицу

Само сваки четврти (26 одсто) каже да Немачка више добија него што губи чланством у ЕУ, што је 14 одсто мање него у јулу 2020. године
Немци све мање воле ЕУ, половина не жели Украјину за чланицуGetty © Photo by Sean Gallup

"Ми као Европљани..." – само четворо од десет Немаца сматра да се овај израз односи на њих, показало је истраживање немачког АДР.

Анкета је спроведена уочи "Форума Европа" на коме ће, између осталих, канцелар Немачке Олаф Шолц и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен покренути дебату о савременој улози Европе. 

Репрезентативно истраживање на узорку од 1.302 људи који имају право гласа открило је да су Немци данас знатно критичнији према ЕУ.

Само сваки четврти (26 одсто) каже да Немачка више добија него што губи чланством у ЕУ, што је 14 одсто мање него у јулу 2020. године. Отприлике исти број испитаника (27 одсто) сматра да Немачка чланством у ЕУ више губи него што добија. Већина испитаника (41 одсто) мисли да су предности и недостаци чланства једнаки.

У претходне три године је код Немаца такође порасла жеља да њихова држава делује независније од ЕУ - то би тренутно желело 38 анкетираних, што је 16 процената више него у истом истраживању 2020. године. 

Ипак, и даље само мањина сматра да би Немачка, попут Велике Британије, требало да напусти Унију, односно око 14 одсто испитаника. 

Урсула није омиљена, привлачна идеја о заједничкој европској војсци

Председник Француске Емануел Макрон предложио је 2019. године организовање заједничке европске војске, а Немци су прилично отворени за ту идеју.

Како се наводи, 53 одсто би волело да државе ЕУ имају заједничку војску. Трећина испитаних Немаца (32 одсто) одбацује тај предлог, а 15 одсто се "не усуђује да суди о томе".

Ипак, међу онима који подржавају идеју о заједничкој европској војсци само сваки трећи испитаник (34 одсто) сматра да би она требало у потпуности да замени националне армије – укључујући и Бундесвер. 

Чак 62 одсто њих сматра да би националне војске требало да наставе да постоје. 

Опала је и подршка Немаца уласку Украјине у ЕУ. Сада то подржава 52 одсто грађана, што је 6 процентних поена мање него раније. Придруживању Украјине противи се 37 одсто Немаца.

Занимљиво је и да је само четири од десет испитаних Немаца задовољно радом председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, што је опет за 15 посто више него 2021. године. Ипак, отприлике сваки други Немац (53 одсто) наводи да  је мало или нимало задовољан њеним радом.

На крају, више од половине Немаца сматра да се на међународном плану ЕУ не опходи озбиљно.

image