Свет

Макрон кочи план НАТО-а: Нови Де Гол?

Отпор Француске закомпликовао је вишемесечне расправе унутар НАТО-а о стварању прве испоставе Алијансе у индо-пацифичком региону, пише "Фајненшел тајмс"
Макрон кочи план НАТО-а: Нови Де Гол?© Tanjug/AP Photo/Daniel Cole, Pool

Француски председник Емануел Макрон успротивио се предлогу НАТО-а да савез отвори канцеларију у Токију јер верује да трансатлантска безбедносна алијанса треба да остане фокусирана на сопствени северноатлантски регион.

Отпор Француске закомпликовао је вишемесечне расправе унутар НАТО-а о стварању прве испоставе Алијансе у Индо-Пацифичком региону, пише "Фајненшел тајмс" позивајући се на осам неименованих извора.

До напора за отварање канцеларије у Токију долази у тренутку када САД и Јапан позивају Европу да се више ангажује у безбедносним питањима Азије, посебно када расте забринутост због могуће кинеске војне акције на Тајвану.

Одлука се поклопила са ставом Пекинга који је осудио напоре САД да створи оно што описује као антикинеску коалицију у Индо-Пацифику, коју пореди са "азијским НАТО-ом".

Један француски званичник рекао је да Париз верује да повеља НАТО-а захтева да Алијанса ограничи свој географски домет на северни Атлантик. Али званичник је такође сугерисао да би то могло да поткопа европски кредибилитет према Кини у вези са сукобом у Украјини, посебно у смислу тражења од Пекинга да не испоручује оружје Русији.

Неименовани извор упознат са дебатом унутар НАТО-а рекао је да Француска нерадо подржава било шта "што доприноси напетости између НАТО-а и Кине".

Говорећи на конференцији прошле недеље, Макрон је рекао да НАТО не би требало да шири свој домет изван северног Атлантика и додао: "Ако ми гурамо НАТО да прошири спектар и географију, направићемо велику грешку."

До Макроновог отпора долази два месеца након што је наљутио САД и друге савезнике сугеришући, током посете Кини, да би Европа требало да се дистанцира од тензија између САД и Кине око Тајвана.

За успостављање НАТО канцеларије потребна је једногласна подршка Северноатлантског савета, највишег тела трансатлантске алијансе за доношење политичких одлука, што значи да Француска има моћ да заустави тај потез. НАТО је одбио да изнесе детаље о "текућим разматрањима".

Јапанска влада није коментарисала, али је јапански званичник рекао да Токио жели да ојача везе са Алијансом. Бела кућа није одговорила на захтев за коментар.

Јапан и НАТО разговарају о отварању канцеларије у Токију још од кад је премијер Шинзо Абе посетио седиште НАТО-а 2007. Токио је отворио канцеларију НАТО-а у Бриселу 2018. Премијер Фумио Кишида, који је прошле године постао први јапански лидер који је присуствовао Самиту НАТО-а придружиће се предстојећем састанку у Литванији у јулу.

НАТО има више од десет канцеларија за везу или делегација широм света, попут земаља као што су Украјина и Молдавија. Већина је мала и осмишљена да помогне у контакту са владом и војском земље домаћина.

Јука Кошино, стручњак за Јапан у истраживачком центру рекао је да ће канцеларија у Токију учинити ангажман НАТО-а у Индо-Пацифику формалним и одрживим.

"Кишида види снажне везе између евроатлантског и индо-пацифичког стратешког окружења и настоји да координира приступе са партнерима који имају исто мишљење", рекао је Кошино.

Нобукатсу Канехара, бивши највиши званичник Абеове администрације, рекао је да Јапан подржава Украјину јер верује да су питања на оба краја Евроазије повезана. "Односи између Јапана и НАТО-а постали су убрзано блиски јер имају на уму Кину."

Говорећи у суботу на безбедносном форуму у Сингапуру, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је да Европа и Азија имају "директан улог у безбедности једне друге" и да морају да раде заједно како би избегле конфронтацију у Индо-Пацифику.

image