Свет

Макрон: Европа мора да смањи зависност од САД како не би постала њен вазал

Европа ризикује да буде увучена у сукобе који нису њени и који би могли да је спрече да развије сопствену стратешку аутономију, тврди француски председник
Макрон: Европа мора да смањи зависност од САД како не би постала њен вазал© Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Европа мора да смањи своју зависност од Сједињених Америчких Држава и избегне да буде увучена у сукоб око Тајвана између САД и Кине, рекао је француски председник Емануел Макрон у интервјуу за "Политико".

У разговору са новинарима током повратка из Кине, Макрон је рекао да Европа мора да развије сопствену "стратешку аутономију", поново нагласивши концепт који је помињао и раније, како би постала "трећа суперсила".

Он је рекао да постоји "велики ризик" да ће се Европа "бити увучена у сукобе који нису њени, и који би могли да је спрече да развије сопствену стратешку аутономију".

Макрон у томе има пуну подршку Кине и њеног председника Си Ђинпинга, пошто тамошњи политичари и стратези "верују да би слабљење трансатлатнског савеза убрзало јачање Кине", пише "Политико".

"Парадоксално би било да, обузети страхом, ми поверујемо да смо само пратиоци Америке", рекао је Макрон. "Питање на које Европљани морају да одговоре је да ли је у нашем интересу да ескалирамо кризу око Тајвана? Није. Горе би било када би ми у Европи поверовали да морамо да пратимо америчку агенду и кинеске реакције", додао је он.

Како наводи бриселски портал, Тајван је био једна од главних тема разговора између Макрона и Сија, а Француска је заузела умеренију позицију у односу не само на САД, већ и на Европску унију.

"Стабилност у Тајванском мореузу је од највећег могућег значаја", рекла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, која је заједно са Макроном посетила Кину. "Претња употребом силе како би се променио статус кво је неприхватљива."

Си је на тај коментар одговорио изјавом да "је свако ко мисли да може да утиче на Кину по питању Тајвана у заблуди". Макрон се, изгледа, у великом мери сложио са својим кинеским колегом, пише "Политико".

"Европљани не могу да разреше кризу у Украјини, како би онда имали кредибилитета по питању Тајвана (Кинезима) кажу 'пазите, ако урадите нешто лоше, ми ћемо бити ту?' То ћете учинити само ако желите да подигнете тензије", рекао је он.

"Европа је отворенија да прихвати свет у ком је Кина регионални хегемон", рекао је геополитички аналитичар Јанмеи Шие. "Неки од њених лидера верују да би такав светски пред чак и био добар по Европу."

Како наводи "Политико", Макрон је током заједничког састанка са Фон дер Лајеновом и Сијем по питању Тајвана заузео сличан став као и његова сапутница из Европске комисије. Током накнадних разговора један на један са својим кинеским колегом, Макрон је ипак био далеко флексибилнији и отворенији за кинеске позиције.

"Уколико се тензије између две суперсиле повећају, ми нећемо имати ни времена ни ресурса за успостављање стратешке аутономије и постаћемо вазали", упозорио је Макрон.

Русија, Кина, Иран и друге земље су последњих година погођене америчким санкцијама заснованим на ускраћивању приступа доминантном глобалном финансијском систему у ком се користе долари.

Многи у Европи су се жалили на коришћење долара као оружја од стране Вашингтона, што приморава европске компаније да, под претњом секундарних санкција, одустану од пословања и прекину економске везе са трећим земљама.

Макрон је новинарима рекао и да је он "већ добио идеолошку борбу за стратешку аутономију у Европи".

Макрон је концепт "стратешке аутономије" Европе први пут изнео током свог говора на Сорбони у септембру 2017. године, неколико месеци након што је ступио на функцију председника Француске.

image
VV inauguration
banner