Свет

Правда за Макрона: Да ли се побуна америчких вазала шири Европом?

"Макрон је у праву. Европа мора да покуша да заузме независну позицију колико год је могуће, а не да се појављује као привезак САД", поручио је лидер посланичке групе СПД у Бундестагу Ролф Муцених
Правда за Макрона: Да ли се побуна америчких вазала шири Европом?© TANJUG/AP Photo/Thibault Camus, Pool

Након председника Европског савета Шарла Мишела који је приметио да "много" лидера земаља ЕУ размишља као Емануел Макрон, чак иако "не би рекли ствари на исти начин" и изјаве француског председника да "савезник САД не значи њихов вазал", сличне поруке стижу и из Немачке. 

"Морамо да пазимо да не постанемо део сукоба Америке и Кине", рекао је лидер посланичке групе СПД у Бундестагу Ролф Муцених на немачком јавном сервису АРД, преноси немачки "Шпигл".

Тиме је, наводи лист, немачки посланик подржао изјаву француског председника Емануела Макрона да Европа не сме да дозволи да буде увучена у кризу око Тајвана.

"Макрон је у праву. Европа мора да покуша да заузме независну позицију колико год је могуће, а не да се појављује као привезак САД у том региону", рекао је Муцених, истичући ипак да је Европа по значају "друга или трећа у том региону".

Он је упозорио да у Азији не постоји само сукоб око Тајвана, већ су и друге државе спремне да употребе војну силу. 

"Зато је изнијансиран поглед на ствари бољи него да заузимате страну", тврди посланик.

Евентуална посета министарке спољних послова Аналене Бербок Кини, о којој се разговара у Берлину, биће тешка, јер она зна да ће бити примљена у Пекингу са извесним скептицизмом, каже Муцених, осврћући се на критичке изјаве Бербокове о кршењима људских права у Кини.

Он подсећа да Европа има нове партнере попут Азербејџан и Катара, те да "ни тамо није сасвим јасна ситуација у погледу људских права".

"Зато не треба увек да будемо ригидни – мислим да то није посебно популарно у Азији", закључио је Муцених. 

Главобоља за СПД

Контроверза изазвана коментарима француског председника о односима с Кином бацила је светло на разлике у ставовима унутар владајућих немачких социјалдемократа, примећује портал "Еурактив".

"Макрон је некима у САД оставио утисак да Европљани виде Пекинг и Вашингтон као 'подједнако удаљене' од Брисела, у смислу вредности и савезништва", рекао је посланик СПД Метин Хакверди.

"То је било глупо", поручио је Хакверди за "Политико" и додао да је Макрон можда нарушио миран статус кво по питању Тајвана, остављајући утисак да Европа није претерано заинтересована за сукоб око Тајвана.

Он је за "Тагшпигл" упозорио да је озбиљна грешка Запада што себи дозвољава да буде подељен када је у питању однос са Пекингом.

"Ако Макрон жели да се дистанцира од САД како би се понудио влади у Пекингу, тешко ће да успе. Осуђен је на пропаст", ​​поручио је Хакверди.

За Берлин, Макронови коментари долазе у посебно лошем тренутку по трансатлантске односе, истиче "Политико". Немачка влада жели да поправи односе са Вашингтоном, уздрмане економским последицама контроверзног Закона о смањењу инфлације.

Европа се нада да ће постићи договор како би субвенције за америчка предузећа, које тај Закон предвиђа, могле да добију и немачке компаније. 

Међутим, Макронови коментари "неће помоћи у преговорима о америчком Закону о смањењу инфлације", закључио је Хакверди.

Паметан, а иритантан

Лидер Зелених Омид Нурипур - странке којој припада и Аналена Бербок - оштро је критиковао Муцениха због тога што је подржао изјаве француског председника.

"Иритантно је што неко тако паметан као што је Ролф Муцених понавља туђе грешке, схватајући европски суверенитет и трансатлантско пријатељство као супротности", рекао је Нурипур за "Шпигл".

Он је, такође, стао у одбрану министарке спољних послова Аналене Бербок.

"Још иритантније од похвала за Макрона било је неразумевање чињенице да Аналена Бербок спроводи заједнички договорен коалициони споразум када је у питању Кина - на који је СПД такође пристао", нагласио је председник Зелених.

Питање Кине задало је главобољу и немачком канцелару Олафу Шолцу, који је био први државник који је посетио Пекинг после отварања након пандемије и то у новембру прошле године.

Он се суочио са критикама да се Немачка превише ослања на Кину, као што је то раније био случај са Русијом, на шта је канцелар одговорио да "немачка политика према Кини може бити успешна само када је део европске политике према тој земљи".

Шолц је додао да је уочи посете Пекингу разговарао са трансатлантским и европским партнерима, укључујући и председника Макрона, подсећа "Еурактив".

image
VV inauguration
banner