Свет

Путин: Напад на Каховку варварски злочин, еколошка и хуманитарна катастрофа

Руски председник је нагласио да Кијев, на предлог Запада, наставља да заоштрава ситуацију и користи "терористичка средства", док је његов турски колега предложио оснивање међународне комисије за истрагу уништавања бране
Путин: Напад на Каховку варварски злочин, еколошка и хуманитарна катастрофаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/via Global Look Press

Председник Русије Владимир Путин је у телефонском разговору с турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом напад на ХЕ Каховка назвао "варварским злочином" који је довео до еколошке и хуманитарне катастрофе великих размера.

Путин је нагласио да Кијев, на предлог Запада, наставља да заоштрава ситуацију и користи "терористичка средства", наведено је у саопштењу Кремља, а пренео је ТАСС.

Додаје се да су се двојица лидера сложила да одржавају редовну комуникацију, те да је руски лидер поново честитао Ердогану на победи на председничким изборима.

Из кабинета турског председника раније је саопштено да је Ердоган предложио Путину формирање међународне комисије за истрагу уништавања бране Каховка.

Ердоган је предложио оснивање комисије у којој би учествовали експерти из Русије, Украјине, Уједињених нација и међународне заједнице, укључујући и Турску, додавши да је Анкара спремна да учини први корак.

Исти предлог турски председник је изнео и у телефонском разговору с украјинским колегом Владимиром Зеленским.

image