Свет

Верујете Инстаграм "факт чекерима" или својим лажљивим очима? Маск тражи ослобађање КјуЕнон шамана

Извршни директор Твитера каже да је присталици Доналда Трампа ускраћена правда
Верујете Инстаграм "факт чекерима" или својим лажљивим очима? Маск тражи ослобађање КјуЕнон шамана© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

Извршни директор "СпејсИкса" и "Твитера" Илон Муск позвао је на ослобађање Џејкоба Ченслија, Трамповог присталице који је у затвору због своје улоге у нередима на Капитолу 6. јануара 2021.

Недавно објављени видео снимак приказује Ченслија, кога су медији прозвали "КјуЕнон шаман", како мирно хода кроз Капитол у пратњи полиције.

Маск је твитовао снимак на којем се види Ченсли како говори другим демонстрантима да "иду кући", рекавши им да их је Доналд Трамп замолио да напусте то подручје. "Ослободите Џејкоба Ченслија", навео је уз снимак.

"Ченсли је у медијима лажно приказан као насилни криминалац који је покушао да сруши државу и који је подстицао друге да почине насиље. Али овде он позива људе да буду мирни и да оду кући", навео је Маск. "Нисам део МАГА-е", додао је он, алудирајући на Трампов покрет "Учинимо Америку поново великом" (Make America Great Again), "али верујем у правду".

Ченсли је 2021. признао кривицу за ометање званичног поступка и осуђен је на 41 месец затвора. Један од првих демонстраната који је ушао у Капитол на дан нереда, Ченсли је фотографисан у сенатској сали са крзненим украсом за главу са бизонским роговима и лицем обојеним у боје америчке заставе.

Савезни судија који је осудио Ченслија описао је његове поступке као "ужасне" и "застрашујуће". Међутим, видео снимак који је емитовао водитељ "Фокс њуза" Такер Карлсон приказује Ченслија како шета по унутрашњости Капитола заједно са двојицом полицајаца, пре него што је посветио молитву полицајцима.

Комитет за истрагу упада на Капитол предвођен демократама и формиран да истражи Трампову кривицу за нереде, држао је овај снимак у тајности. Карлсону га је дао председник Представничког дома Кевин Макарти, након што је Републиканска партија у јануару поново преузела контролу над Представничким домом.

"Ченсли је добио 4 године затвора због ненасилне шетње у пратњи полиције?", навео је Маск у другом твиту. Тај твит су проверили "факт чекери" када је подељен на Инстаграму, а платформа је кориснике пребацивала на медијске извештаје у којима се тврди да је полиција више пута тражила од Ченслија да напусти зграду, те му стога није "помогла" да прошета Капитолом.

"Капитолска полиција му је буквално пред камером отворила врата Сената", навео је Маск. "Али коме ћете веровати, Инстаграм 'факт чекерима' или сопственим лажљивим очима!?"

Ченсли је један од скоро 1.000 демонстраната ухапшених у вези са нередом, од којих је 306 оптужено за ометање званичног поступка, према подацима Министарства правде. Огромна већина – 919 – је оптужена за упад у федералну зграду, док је 326 оптужено за напад или непослушност полицајца. Од приведених, 518 се изјаснило кривим, већина њих за прекршаје.

image
VV inauguration
banner