Србија и Балкан

Европска федерација новинара: САД да одустане од оптужби против Асанжа

У резолуцији се позивају европске владе да активно раде на ослобађању Џулијана Асанжа, наводи се у саопштењу УНС-а
Европска федерација новинара: САД да одустане од оптужби против Асанжа© Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Европска федерација новинара (ЕФЈ) придружила се Међународној федерацији новинара (ИФЈ) у позиву упућеном САД да одустане од оптужби против Џулијана Асанжа и дозволи му да се врати кући својој супрузи и деци, наводи се у изјави коју је усвојила ЕФЈ на предлог Синдиката новинара Србије (СИНОС).

У резолуцији се позивају европске владе да активно раде на ослобађању Џулијана Асанжа, наводи се у саопштењу УНС-а.

Образлажући изјаву, представник СИНОС-а Дејан Глигоријевић на Годишњој скупштини ЕФЈ у Хагу затражио је слободу за оснивача Викиликса и позвао све синдикате и удружења да га у знак солидарности прогласе за почасног члана.

"Требало би да нас буде више на тој листи. СИНОС, УНС и НУНС су прошле године протестовали испред амбасаде Велике Британије у Београду, на дан када је Стела Асанж организовала ланац људи испред Британског парламента. Бићемо активни када год је потребно! Слобода медија, слобода говора и слобода за Асанжа", поручио је Глигоријевић.

На овогодишњој скупштини ЕФЈ у Хагу усвојено је 18 резолуција и пет изјава, а представници удружења и синдиката кандидовали су документе са темама које у њиховим државама представљају највеће изазове за медијске заједнице,  од питања безбедности, преко СЛАП тужби до радничких и ауторских права новинара.

image