Свет

Европарламентарац: ЕУ и НАТО да подрже белоруске борце у Украјини

Доћи ће време када ће борци пука 'Кастус Калиновски' борити за белоруску независност, поручио литвански европосланик
Европарламентарац: ЕУ и НАТО да подрже белоруске борце у Украјиниwww.globallookpress.com © IMAGO/Michael Gstettenbauer

Литвански европарламентарац Петрас Ауштревичијус изјавио је у интервјуу за опозициони белоруски портал "Хартија 77" са седиштем у Варшави да ЕУ и НАТО треба да подрже белоруски пук "Кастус Калиновски", који се у Украјини бори на страни кијевског режима.

"Ја њих сматрам за борцима за слободу, који су се придружили Украјини у борби против руске агресије. Они су патриоте који ће се једног дана вратити у Белорусију како би заштитили њен суверенитет и демократију", изјавио је европарламентарац и члан парламентарне групе "Обновимо Европу".

Он је рекао да би ЕУ и НАТО требало да признају Белорусе који се боре на украјинској страни као "борце за слободу", као и да им треба обезбедити адекватно наоружање и обуку.

"Доћи ће време када ће борци пука 'Кастус Калиновски' бити ти који ће се борити за белоруску независност", рекао је Ауштревичијус.

Он је подржао предлог украјинског посланика Богдана Јаременка да белоруске добровољце треба интегрисати у састав литванске војске, али и војске других чланица НАТО-а у централној и источној Европи попут Пољске, Чешке и Немачке, како би добили адекватну обуку.

Пук "Кастус Калиновски" формиран је почетком марта 2022. године, а убрзо је инкорпориран у оружане снаге Украјине. Носи име белоруског песника Кастуса Калиновског, који се сматра оцем белоруског национализма. Сачињен је од присталица белоруске опозиције и организатора протеста који су у Белорусији избили након председничких избора 2020. године.

Њихов мото је "Прво Украјина, онда Белорусија", а за циљ имају рушење белоруског председника Александра Лукашенка. Процењује се да сам пук нема више од неколико стотина чланова.

Предводница белоруске опозиције Светлана Тихановска подржала је формирање овог одреда, док их је Алексадар Лукашенко назвао "лудим људима" и оптужио да су страни плаћеници.

image
VV inauguration
banner