Свет

Два одсто укупне мушке популације Албаније нелегално ушло у Британију

Британска полиција каже да албанске криминалне групе доминирају у свим сегментима криминала на Острву
Два одсто укупне мушке популације Албаније нелегално ушло у Британијуwww.globallookpress.com © © SOLO

Број албанских миграната који прелазе Ламанш забележио је "експоненцијални пораст" током прошле године, речено је посланицима британског Парламента.

Комитет за унутрашње послове саопштио је да је само ове године малим чамцима на Острво стигло "један до два одсто" целокупне мушке популације Албаније, односно око 10.000 мушкараца.

Трошкови система азила у Британији премашили су ове године две милијарде фунти због пораста броја миграната који прелазе Ламанш и заостатака у обради захтева, саопштено је на заседању Одбора за унутрашње послове у британском Парламенту.

Само четири одсто захтева је решено

Посланицима је саопштено да је Министарство унутрашњих послова обрадило само четири одсто захтева за азил које су мигранти поднели прошле године, при чему су трошкови смештаја оних који чекају захтев порасли на скоро 5,6 милиона фунти дневно.

Посланици су сазнали да је више од 38.000 људи стигло у Велику Британију након што је прешло Ламанш у преко 900 чамаца од почетка 2022. до данас, у поређењу са 28.526 прошле године.

Око 93 одсто њих затражило је азил, али постоји 100.000 заостатка у обради захтева, а 96 одсто захтева из 2021. још није решено.

Упоришта у северној Француској

Током дуге седнице Парламента, посланици су чули да влада троши скоро седам милиона фунти дневно на смештај тражилаца азила у хотелима и да ће ови трошкови вероватно наставити да расту.

Комитету је речено да се 5,6 милиона фунти дневно троши на људе који су стигли у Британију и поднели захтев, уз додатних 1,2 милиона фунти за смештај авганистанских избеглица.

Ден О'Мехони, функционер Министарства унутрашњих послова, изјавио је да су албанске криминалне банде стекле "упориште" у северној Француској и да отуда покушавају да пређу у Британију користећи мале бродове.

Албанци доминирају у организованом криминалу 

О'Мехони је такође упозорио на постојање организованог албанског криминала: „У Британији постоји веома штетан, озбиљан и организовани криминал иза којег стоје албанске криминалне групе. На какав год озбиљан криминал да помислите - шверц дроге, трговина људима, оружје, проституција - постоје албанске криминалне групе које у њему доминирају".

Он је додао да неки од ових људи траже азил, други постају жртве модерног ропства, а трећи гледају како да "изиграју систем" и нестају у Британији по доласку.

image