Свет

Папа одредио специјалног изасланика за преговоре са Москвом и Кијевом

Москву и Кијев ће посетити Марио Зупи, који је 1992. године учествовао у преговорима током грађанског рата у Мозамбику
Папа одредио специјалног изасланика за преговоре са Москвом и Кијевомwww.globallookpress.com © Cecilia Fabiano

Папа Франциско донео је одлуку да ће мировну иницијативу Ватикана, која за циљ има слабљење напетости у Украјини, предводити кардинал Матео Зупи, саопштила је прес служба Ватикана. 

"Потврђујемо да је папа Франциско изабрао кардинала Матеа Зупија да предводи мисију која ће допринети смањењу тензија у украјинском конфликту, надајући се да ће то довести до мирног решења ситуације", наводи се у саопштењу.

Папа је изразио наду да би ова мисија могла да отвори пут ка миру, рекао је портпарол Ватикана Матео Бруни.

Зупи ће, како је планирано, посетити Кијев и Москву и разговарати са лидерима двеју земаља, Путином и Зеленским. Док је званична Москва саопштила да је спремна за разговор са папиним специјалним изаслаником, председник Украјине Владимир Зеленски одговорио је да Кијеву "не требају посредници, већ праведан мир", те да је решење ситуације у Украјини могуће само на основу мировног предлога који је прошле године изнео он сам.

Међутим, Ватикан је касније саопштио да је Кијев прихватио предлог папе.

Специјални изасланик Ватикана претходно је био део тима који је 1992. године био посредник у преговорима током грађанског рата у Мозамбику.

Детаљи посете кардинала Кијеву и Москви још увек су нису познати, а из Ватикана поручују да се ово питање још разматра, те да коначна одлука за сада није донета.

Папа је раније изјавио да би желео да посети и Москву и Кијев, али само уколико његов позив прихвате обе стране. Русија је овај предлог одбила.

image