Свет

Папа без јасног става о повратку територија Украјини

Поглавар Римокатоличке цркве је рекао да ће мир бити постигнут када украјинска и руска страна буду могле да разговарају директно или преко посредника
Папа без јасног става о повратку територија Украјини© Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Папа Франциско је поручио да је евентуално враћање Украјини територија које је "окупирала" Русија политички проблем који би требало да реше две стране.

У првом јавном коментару на захтев Украјине да подржи њен план за потпуно повлачење Русије, папа није отворено подржао став да је повратак територија основни услов за мир.

Папа је рекао да ће мир бити постигнут када украјинска и руска страна буду могле да разговарају директно или преко посредника, пренео је Ројтерс.

Украјински председник, Владимир Зеленски, састао се са папом у Ватикану 13. маја и затражио од њега да подржи мировни план Кијева, за који је Зеленски више пута рекао да није отворен за преговоре.

У том плану се позива на обнављање територијалног интегритета и државних граница Украјине, повлачење руских трупа и престанак сукоба.

Подсећамо да је папа Франциско донео одлуку да ће мировну иницијативу Ватикана предводити кардинал Матео Зупи.

Дипломатски извор је рекао да ће Зупи покушати да се одвојено састане са Зеленским и руским председником Владимиром Путином.

image