Свет

Мицотакис после убедљиве победе на изборима у Грчкој: Фокус на економији

Нова демократија моћи ће да формира једностраначку владу
Мицотакис после убедљиве победе на изборима у Грчкој: Фокус на економијиwww.globallookpress.com © Nicolas Koutsokostas

Бивши премијер Грчке Киријакос Мицотакис убедљиво је победио на општим изборима у недељу, а његов фокус ће убудуће бити привлачење инвеститора, преноси "Блумберг".

Његова конзервативна Нова демократија добила је 40,6 одсто гласова, односно 158 посланика у парламенту од 300 места, што ће јој омогућити да формира једностраначку владу.

Мицотакис је економију учинио централном темом своје кампање. Општи индекс Атинске берзе порастао је за више од 36 одсто ове године.

"Народ нам је обезбедио већину", рекао је Мицотакис у недељу увече и додао: "Главне реформе ће се одвијати великом брзином".

Мицотакис ће данас положити заклетву, након чега ће именовати нови кабинет како би могао да отпутује у Брисел, на састанак лидера Европске уније, заказан за 29. и 30. јун.

Киријакос Мицотакис је био премијер Грчке од 2019. све до прошлог месеца, када је Јоанис Сармас именован за привременог премијера након избора 21. маја.

Мицотакис је учествовао у економској трансформацији Грчке, у којој се бруто домаћи производ вратио на ниво на којем је био када је земља, 2010. године, изгубила способност да враћа дугове. Незапосленост се преполовила, а акције и обвезнице су у успону.

Током предизборног кампање, Мицотакис је обећао да ће повећати плате у јавном сектору и подстаћи привреду како би се повећале плате радника и у приватном сектору.

Нови парламент састојаће се од осам партија, укључујући три екстремно десничарске групе, попут "Спартанаца" - националистичке странке, коју подржава један од водећих званичника странке "Златна зора", који је сада у затвору.

"Странке крајње деснице ће вероватно покренути питања попут миграција, односа са Турском, абортуса, улоге религије у образовању и санкција против Русије", изјавио је Волфанго Пиколи, копредседник агенције "Тенео интелиџенс" са седиштем у Лондону.

Први изазов за нову владу биће да побољша рејтинг државног дуга. Мицотакис ће настојати да смањи дефицит Грчке, који је, због шока цена енергената, досегао 9,6 одсто бруто домаћег производа током 2022. године.

Борба против утаје пореза биће један од приоритета нове администрације. Шеф Банке Грчке Јанис Стурнарас изјавио је да Грци пријављују приходе у вредности од 80 милијарди евра (87,1 милијарду долара), иако потрошња износи 140 милијарди евра.

"То није само питање пореске правде, већ и питање доброг планирања буџета и начина на који функционише држава", рекла је Марија Гавоунели, генерална директорка истраживачког центра "Елијамеп", са седиштем у Атини.

Мицотакис је обећао да ће повећати минималну зараду са 780 на 950 евра месечно. У 2010, години, пре дужничке кризе, минимална зарада износила је 740 евра.

image