Свет

Музеј у Амстердаму мења име због сукоба у Украјини: Сад смо отпорни за будућност

Музеј у Амстердаму који је сарађивао са музејом из Санкт Петербурга, прекинуо је везе са њим због сукоба у Украјини, али је најавио изложбу посвећену руском уметнику
Музеј у Амстердаму мења име због сукоба у Украјини: Сад смо отпорни за будућностwww.globallookpress.com © Wilfried Wirth/imageBROKER.com

Музеј у Амстердаму, који је прекинуо везе са колекцијом "Ермитажа" из Санкт Петербурга након почетка сукоба у Украјини, званично је променио име и најавио партнерство са реномираним галеријама у Лондону, Паризу и Вашингтону.

Како преноси агенција АП, "Ермитаж Амстердам" ће се од септембра звати "Х’АРТ музеј". Музеј је успоставио партнерство са Британским музејом, Центром "Помпиду" и Америчким музејом уметности "Смитсонијан".

"То је узбудљив нови корак за нас, савремени и отпорни модел за будућност", навела је директорка музеја Анабел Бирни у изјави и додала да ће програм музеја бити "вишегласан и одражаваће време у коме живимо" и да ће се кретати од великих уметничких изложби до мањих презентација.

Прва велика изложба – која би требало да буде отворена средином 2024. године – биће партнерство са париским Центром "Помпиду" са фокусом на Василија Кандинског, уметника рођеног у Русији који је постао француски држављанин.

Музеј је првобитно отворен 2009. године и користио је велику уметничку колекцију "Ермитажа" у Санкт Петербургу за постављање изложби. Међутим, прошле године је прекинуо везу, рекавши: "Инвазијом руске војске у Украјину, граница је пређена. Рат уништава све."

image