Свет

Лажеш злато, лажеш душо: Трамп поднео контратужбу против колумнисткиње

Бивши председник поднеће контратужбу, позивајући се на коментаре колумнисткиње која је против њега поднела грађанску тужбу којом је утврђено да ју је он сексуално злостављао, али не и силовао
Лажеш злато, лажеш душо: Трамп поднео контратужбу против колумнисткињеGetty © Spencer Platt / Staff

Доналд Трамп је тужио Џин Керол за клевету, наводећи да га је лажно оптужила за силовање након што је порота на грађанском суђењу утврдила да ју је он сексуално злостављао.

Трампова контратужба против бивше колумнисткиње магазина "Ел" пред савезним судом на Менхетну позива се на изјаву Керолове дату Си-Ен-Ену после пресуде када је утврђено да ју је он сексуално злостављао и клеветао, али не и силовао.

Трамп тражи повлачење пресуде, као и неодређену компензацију и одштету.

Како наводи Ројтерс, Трампова тужба сигнализира да је мало вероватно да ће се његова правна борба са Керол на више фронтова завршити ускоро пошто обе стране размењују оптужбе у јавности.

Керол је изменила прву од своје две тужбе против Трампа и тражила додатних 10 милиона долара одштете у мају, наводећи као разлог његово порицање.

Трамп, који се кандидује да поново заузме Белу кућу 2024. и има угодну предност у односу на своје републиканске ривале, порекао је да је силовао Керол. Он је поднео жалбу на грађанску пресуду којом је утврђено да мора да плати пет милиона долара одштете.

Керол је сведочила да ју је Трамп силовао у робној кући у Њујорку средином деведесетих, а затим уништио њену репутацију називајући је лажовом када је изашла у јавност 2019. године.

Прву тужбу против Трампа, Керол је поднела 2019. због клевете. Случај је "заглибљен" док се не утврди да Трамп има имунитет јер је био председник када је говорио о њој.

Керол је поднела своју другу тужбу против Трампа за клевету и сексуални напад након што је Њујорк усвојио закон који жртвама сексуалног насиља даје могућност да поднесу грађанску тужбу, чак и ако је истекао рок застарелости њихових тужби.

image