Свет

Избегла затвор или смрт? Бајдена оптужила за сексуално узнемиравање, па морала да пребегне у Русију

Тара Рид која тврди да је прошла пакао након што је америчког председника оптужила за сексуални напад, мир и сигурност нашла је међу Русима; Претње и застрашивања натерали су је да се спакује и бежи да сачува голи живот
Избегла затвор или смрт? Бајдена оптужила за сексуално узнемиравање, па морала да пребегне у Русију© Tasos Katopodis/Getty Images

Чули сте за Сторми Денијелс, познато вам је ко је Џин Керол, али вам име Тара Рид "не пали" лампице у глави?

Ништа чудно, будући да се о прве две даме (порно глумици и новинарки) у Америци дигла бука од како је бивши амерички председник Доналд Трамп своју председничку кампању започео пред судовима бранећи се од њихових оптужби за сексуално узнемиравање.

Тара Рид, међутим, није имала толико медијског простора, будући да је њен нападач, како тврди, тренутни лидер Америке Џозеф Бајден.

Бајденова бивша помоћница морала је да побегне у Русију након што је некадашњег шефа оптужила за сексуални напад, будући да се у "слободној и демократској" Америци више не осећа безбедно. И није једина, јер како тврди у интервјуу за "Спутник интеренешнел", многи Американци спремни су да крену њеним стопама.

Она је у априлу 2020. године поднела кривичну пријаву против Џозефа Бајдена, оптужујући га да ју је сексуално узнемиравао 1993. године. Америчка мејнстрим штампа, није њеним тврдњама придавала пажњу, а цео случај испраћен је клеветама, кривичном истрагом и застрашивањем које је преживела.

Ридова је своје оптужбе поновила и након Бајденове најаве трке за реизбор 2024. Рекла је тада и да је спремна да сведочи у Представничком дому који контролишу Републиканци.

Предомислила се јер је добила мистериозну поруку у којој је писало да ће, ако јој се нешто деси, сви путеви водити до Бајдена. И тада је решила да заштиту потражи код Руса.

"Осећам се веома заштићено и безбедно. Једноставно не желим да одем кући да ме затворе или да ме убију, што су суштински била моја два избора у САД. Тешко је било одличити да одем у Русију, али због свега што се дешавало и својеврсног притиска против мог сведочења, осећала сам да сам, док се ови избори спремају само овде безбедан", истакла је Рид.

Ридовој је, 30 маја, чланица Комитета Државне думе за међународне послове Марија Бутина, која је и сама била жртва америчке казнене машине, обећала да ће од руског председника Владимира Путина затражити да убрза њен захтев за држављанство.

Бајенова бивша помоћница тврди и да у САД има много људи који се осећају несигурно, а порука им је да заштите сами себе и своје породице и да добро размисле за кога гласају.

"Потребне су нам системске промене. Зато учествујте у том процесу и ако желите демократију покушајте да преузмете команду над њом, јер је тренутно све у хаосу", поручила је Ридова својим сународницима.

image