Свет

Трамп проглашен кривим за сексуално злостављање: Немам појма ко је та жена

Порота је прогласила бившег америчког председника кривим за сексуално узнемиравање и клевету Е. Џин Керол
Трамп проглашен кривим за сексуално злостављање: Немам појма ко је та жена© Tanjug/AP Photo/Charles Krupa

Америчка порота на Менхетну је прогласила кривим бившег америчког председник Доналда Трампа у случају сексуалног узнемиравања и клевету Е. Џин Керол у свлачионици луксузне робне куће у пролеће 1996. године. Али су оптужбе за силовање одбачене, преносе амерички медији.

Керол је тврдила да ју је Трамп силовао у робној кући "Бергдорф Гудман" средином 1990-их, док је он негирао њену тврдњу, рекавши да није његов тип. Бивши амерички председник је тврдио да је Керол измислила причу како би повећала продају своје књиге. Трамп је негирао сва кривична дела.

Порота је такође одлучила да би Трамп требало да плати Кероловој одштету од укупно пет милиона долара: три милиона за клевету и два милиона за злостављање. 

Бивши амерички председник назвао је одлуку суда "огромном срамотом" и додао да је реч о "наставку највећег лова на вештице икада". Трамп се објавом огласио на својој друштвеној мрежи Истина и поновио тврдње да не зна ко је Е. Џин Керол.

"Апсолутно немам појма ко је та жена", рекао је Трамп и најавио жалбу на пресуду коју је донела порота у држави Њујорк по тужби новинарке Е. Џин Керол.

Керол је поднела тужбу прошлог новембра према државном закону који је отворио пут за застареле оптужбе за сексуалне нападе.

Трамп није присуствовао суђењу. Као и сваки окривљени у грађанском поступку, он није био обавезан да се појави на суду и има право да се не брани.

"Жалићемо се. Судија ког је поставио Клинтон веома лоше нас је третирао. А и та жена је Клинтонова особа", додао је Трамп за Фокс њуз непосредно после доношења пресуде.

image