Свет

На разговору за посао код Била Гејтса: Јесте ли изводили стриптиз, имате ли наге слике на телефону?

Незванично, Гејтсови запослени упозоравају кандидате за посао да ће их бивши агент ЦИА испитивати о медицинским информацијама, дроги и бившим сексуалним партнерима, а циљ процене је да се утврди да ли постоји могућност компромитовања или уцењивања кандидата, пише "Волстрит џорнал"
На разговору за посао код Била Гејтса: Јесте ли изводили стриптиз, имате ли наге слике на телефону?www.globallookpress.com © © Sven Hoppe

Више људи који су конкурисали за посао у приватној канцеларији милијардера Била Гејтса описали су да су током разговора за посао прошли кроз опсежан процес испитивања који је укључивао питања о њиховој сексуалној прошлости, злоупотреби дрога и другим интимним детаљима који би могли да открију да ли су подложни уценама.

Неколико женских кандидата за посао упитано је да ли су икад ималe афере ван брака, коју врсту порнографије преферирају и да ли имају своје наге фотографије на мобилном телефону, испричали су кандидати и људи упућени у процес запошљавања, пренео је "Волстрит џорнал". Иако није могло бити утврђено да ли је било који мушкарац био суочен с оваквим питањима, они са којима је разговарао амерички медиј рекли су да им нису била постављана оваква питања.

Жене које су се пријављивале за посао код Гејтса упитане су да ли су икада плесале за доларе и да ли су имале полно преносиве болести.  

Портпаролка Била Гејтса рекла је да његова приватна канцеларија "Гејтс венчурс" није чула за оваква питања на разговору за посао које је обављала трећа страна ангажована по уговору.

"Оваква питања била би неприхватљива и кршила би уговор који 'Гејтс венчурс' има са трећим странама", наводе из канцеларије.

Провере с непријатним питањима, према изјавама неименованих саговорника који су учествовали у њима, спровођене су последњих година и радила их је консултантска фирма из области безбедности "Концентрик адвајзорс", а циљ оних који су водили разговоре био је да открију било какву информацију која би могла да се употреби за компромитовање или уцену особе која би требало да блиско сарађује са једним од најбогатијих људи на свету.

Из "Концентрика" је саопштено да раде у складу са законом.

Сам Бил Гејтс имао је више ванбрачних афера и састанке са осуђеним сексуалним преступником Џефријем Епстином, подсећа "Волстрит џорнал", додајући да је амерички милијардер изјавио да је то што је био у контакту с Епстином била грешка.

Адвокати који се баве радним правом и саветници за безбедност кажу да процес који су описали људи чија се сведочења наводе у тексту представља кршење државних и федералних антидискриминационих закона. Таква питања била би примеренија за одређене високе безбедносне позиције у влади, додају они.

"Никада за више од 15 година нисмо добили информацију ни од једног интервјуисаног нити од онога ко је интервјуисао да су неприкладна питања постављања током анкетирања. Можемо да потврдимо да, након свеобухватног прегледа наше евиденције, ниједна понуда за запошљавање никада није повучена на основу информација ове природе", кажу из Гејтсове канцеларије.

Извршни директор "Концентрика" Мајк Лефевр рекао је да компанија у својим интервјуима обавља стандардне провере за стотине предузећа и да је све у складу са законима. Њихов портпарол додао је и да "Концентрик" никада није иницирао питања о сексуалној и медицинској историји кандидата, и да би такве информације могле да буду добијене од самих кандидата, али добровољно, када им се постављају питања о јавно доступним информацијама о њима.

Безбедносна провера подразумева "процену кандидатове искрености и рањивости на уцену, која обично почиње добровољним исказима самог кандидата са потпитањима онога који води интервју", рекао је портпарол.

Он је додао да нису све информације које се сазнају том приликом уврштене у извештај о кандидату који се подноси клијенту.  

Они који су учествовали у разговорима за посао, рекли су за амерички медиј да су их питали осетљиве ствари у вези с њиховим животом и да нису добровољно отпочели тај разговор.

Такође су напоменули да им је речено да ће понуда за посао зависити од тога да ли ће проћи ову процену.

У формулару о сагласности, у који је "Волстрит џорнал" имао увид, наводи се да ће процена коју обављају професионалци "Концентрика" бити коришћена како би се оценила погодност за запослење и укључиваће историју употребе алкохола и дрога, као и медицинску и психијатријску предисторију. Формуларом, који треба да потпише испитаник, даје се дозвола да се резултати процене проследе Гејтсовој приватној канцеларији, укључујући и веома осетљиве податке.

"Концентрик" себе описује као предузеће за управљање ризицима које у својим редовима има неколико бивших запослених ЦИА и ФБИ. Њихово седиште је на истој локацији као и оно "Гејтс венчурса".

Незванично, Гејтсови запослени упозоравају кандидате за посао да ће их бивши агент ЦИА испитивати о медицинским информацијама, злоупотреби дрога, везама и бившим сексуалним партнерима.

Адвокати стручњаци за радно право напомињу да су питања о медицинској или психијатријској историји, чак и као део безбедносне процене за приватну канцеларију, противзаконита. Чак и ако кандидат за посао потпише сагласност, то их не чини законитим, наглашавају адвокати.

image
VV inauguration
banner