Свет

Откривен идентитет убице са молдавског аеродрома: Ко је Рустам Ашуров?

По доласку на Међународни аеродром у Кишињеву у петак, одбијен му је улазак у земљу, након чега је отео оружје чувара док су га званичници спроводили у пратњи и убио двојицу аеродромских службеника
Откривен идентитет убице са молдавског аеродрома: Ко је Рустам Ашуров?© AP Photo/Aurel Obreja

Држављанина Таџикистана који је у петак убио два службеника обезбеђења на међународном аеродрому у молдавској престоници Кишињеву, државно тужилаштво је идентификовало као Рустама Ашурова и саопштило је да је тражен у својој земљи због отмице званичника таџикистанске банке, саопштиле су власти.

"Асошиејтед прес" наводи да је Ашуров био члан "организоване криминалне групе" која је 23. јуна киднаповала заменика председника банке у Душанбеу, главном граду те централноазијске земље.

Тужилаштво је саопштило да је Ашуров (43), са пребивалиштем у Душанбеу, побегао у Молдавију преко Турске, како би се склонио у ЕУ, након што је покренута кривична истрага.

По доласку на Међународни аеродром у Кишињеву у петак, одбијен му је улазак у земљу, након чега је отео оружје чувара док су га званичници спроводили у пратњи и убио двојицу аеродромских службеника.

У нападу је рањен и један путник.

"Ашуров је задобио тешке повреде и хоспитализован је након што су га савладале специјалне снаге", рекао је вршилац дужности државног тужиоца Молдавије Јон Мунтеану.

Мунтеану је додао да је његова канцеларија поднела кривичну пријаву за "убиство са отежавајућим околностима" и навео да "није покренут поступак за тероризам".

"Разлог за задржавање на граници је то што особа није могла јасно да наведе разлог доласка и сврху боравка на територији Републике Молдавије", рекао је Мунтеану и додао да је Канцеларија генералног тужиоца у контакту са властима у Таџикистану.

Председница Молдавије Маја Санду саопштила је да су у петак убијени службеник граничне полиције и службеник обезбеђења аеродрома.

Шеф молдавске полиције Виорел Чернаутеану рекао је данас новинарима да је "полиција разменила ватру са нападачем" током инцидента.

Упитан у петак да ли је Ашуров имао везе са паравојном формацијом "Вагнер", Чернаутеану је рекао да нема доказа да осумњичени "има везе са војним или паравојним структурама" и да се не налази ни у једном међународном систему за претрагу.

image