Свет

"У складу са међународним стандардима": Шолц о испоруци америчког оружја Кијеву

Знам да све одлуке које припрема америчка влада нису у супротности са међународним правилима око којих смо договорили, казао је немачки канцелар
"У складу са међународним стандардима": Шолц о испоруци америчког оружја Кијеву© Tanjug/Kay Nietfeld/dpa

Сједињене Државе се придржавају међународних стандарда када испоручују оружје Украјини, изјавио је данас немачки канцелар Олаф Шолц, преносе "РИА Новости".

"Мислим да нема смисла коментарисати разна саопштења. У сваком случају, знам да све одлуке које припрема америчка влада нису у супротности са међународним правилима око којих смо се сви међусобно договорили", казао је Шолц на заједничкој конференцији за новинаре са румунским премијером Марселом Колакуом, одговарајући на питање шта мисли о извештајима да ће САД наводно испоручити касетну муницију Украјини.

Шолц је такође још једном позвао да се Запад припреми за дуг сукоб у Украјини.

Раније је начелник Здруженог генералштаба САД Марк Мили рекао да још нема одлуке да се Украјини испоруче тактички пројектили АТАКМС, ловци Ф-16 или касетна муниција, али да се таква могућност разматра.

"Волстрит џорнал" је објавио да су америчке власти биле близу одобрења испоруке ракета АТАКМС домета од око 300 километара. Касније је Си-Ен-Ен пренео, позивајући се на неименоване званичнике, да би Бела кућа ускоро требала да донесе одлуку о трансферу касетне муниције у Кијев, а ако би она била одобрена, могла би да буде укључена у нови пакет војне помоћи Украјини у јулу.

image