Русија

Председник кубанског парламента: САД су одговорне за распиривање сукоба у Украјини (ВИДЕО)

Противимо се политици изолације Русије кроз моћну медијску кампању, поручио је Естебан Лазо Ернандез на састанку са председником Државне думе Вјачеславом Володином
Председник кубанског парламента: САД су одговорне за распиривање сукоба у Украјини (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Joaquin Hernandez/Xinhua

Америчко руководство је одговорно за распиривање сукоба у Украјини и покушава, притиском на медије, да окриви Русију за тренутну кризу, изјавио је председник Народне скупштине Кубе Естебан Лазо Ернандез на састанку са председником Државне думе Вјачеславом Володином. 

"У име кубанског парламента, још једном најстрожије осуђујемо санкције које су уведене Русији. Противимо се политици изолације Русије кроз моћну медијску кампању која има за циљ распиривање мржње према тој земљи, коју они желе да окриве за ескалацију сукоба. Ми смо свесни како функционише америчка влада, која је иначе прави кривац за овај проблем", рекао је Лазо Ернандез.

Он је нагласио да Куба осуђује политику ширења НАТО-а и његово приближавање руским границама. 

Састанак комисије

На првом састанку Комисије за сарадњу Државне думе и Народне скупштине Кубе, парламентарци су разговарали о мерама за развој билатералних односа у финансијском, енергетском, пољопривредном, туристичком и образовном сектору, као и о сузбијању спољног мешања у унутрашње ствари, националној безбедности и суверенитету на законодавном нивоу.

Како је навео Ернандез, биће потребно да се прати сваки од постигнутих споразума и да се направи мапа за њихову примену.

Володин: Парламенти треба да учине све да ојачају пријатељство и сарадњу 

Парламенти Русије и Кубе не само да треба да обезбеде да се спроводе одлуке које су донели председници двеју земаља, већ треба да примењују нове формате за то како би постигли конкретне резултате, изјавио је Володин

Он је истакао да актуелну динамику односа Москве и Хаване највише обезбеђују шефови двеју држава.

"Изузетно је важно да парламенти, са своје стране, учине све што је могуће не само да дају законодавну подршку одлукама председника, већ и кроз нове формате, испуњавајући их специфичним садржајем, чинећи све да развију односе, ојачају пријатељство сарадњу и повећају трговину, имамо све могућности за то", рекао је председник Државне думе.

Володин је подсетио да су односи двеју земаља "засновани у најтеже време за Кубу и Совјетски Савез" и затим "подржани од оних који су веровали у чистоту тих односа и важност разумевања потреба сопственог народа".

Председник Државне думе је подсетио да ће током посете руске делегације Куби први пут бити одржан састанак Комисије на високом нивоу. 

Володин се раније састао са председником Кубе Мигелом Дијас-Канелом, са којим је разговарао о развоју сарадње двеју земаља.

Током састанка, Володин је пренео поздраве руског председника Владимира Путина, рекавши да односи председника постављају динамику за развој сарадње између Русије и Кубе.

"Наш задатак је да заједно са колегама из Народне скупштине Кубе учинимо све да дамо законодавну подршку одлукама које се доносе на нивоу шефова држава", додао је Володин.

Подсетимо, делегација Државне думе Руске Федерације на челу са председником Вјачеславом Володином допутовала је у званичну посету Куби, а дочекао их је руски амбасадор у овој држави Виктор Коронели.

Володин је овом приликом положио венац и цвеће на споменик Хозеу Мартију, националном хероју и једном од вођа национално-ослободилачког покрета Кубе.

Руска посета Куби трајаће један дан. У делегацији су, поред парламентараца, и заменици начелника неколико министарстава.

image