Свет

Отказана парада поноса у Грузији: Контра-демонстранти упали на скуп

Упркос жељи Грузије да се прикључи Европској унији, Брисел је владу ове државе оптужио за значајно назадовање када су у питању људска права и грађанске слободе
Отказана парада поноса у Грузији: Контра-демонстранти упали на скуп© Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Парада поноса у Грузији је отказана, а полиција у главном граду Тбилисију евакуисала је учеснике, након што је стотине контра-демонстраната упало на место где је овај догађај требало да буде одржан.

Привремени заменик министра унутрашњих послова Александре Дарахвелидзе рекао је да је фестивал поноса требало да се одржи на отвореној територији и да стога власти нису биле у могућности да пруже заштиту учесницима, преноси "Политико".

Из организације "Тбилиси прајд" оценили су да "данашњи догађаји показују да су акције унапред координисане и договорене између Министарства унутрашњих послова и насилне групе Алт-Инфо".

Учесницима је речено да се укрцају у аутобусе, а десничарски активисти су спалили ЛГБТ заставе и заиграли уз традиционалну грузијску народну музику. 

Амбасадор Велике Британије у Грузији Марк Клејтон рекао је да је "шокиран и тужан јер је фестивал у Тбилисију отказан из безбедносних разлога, упркос планирању и превентивним мерама".

Председник грузијског парламента Шалва Папуашвили, је, одговарајући на критике, навео да је полиција "на одговарајући начин обезбедила безбедност учесника и новинара".

Алт-Инфо је више пута организовао контрапротесте против годишњих ЛГБТ свечаности, а 2021. године на десетине новинара је повређено, док је један сниматељ касније преминуо од последица повреда.

У јеку насиља те године, мисија Европске уније у земљи је упутила оштро писмо влади у којем осуђује "директне нападе на демократске и проевропске аспирације Грузије" и критикује паљење заставе ЕУ испред парламента.

Грузија има намеру да се придружи Европској унији, а вођа политиче групе Грузијска идеја Леван Чачуа изјавио је да би "одбио би да се придружи ЕУ ако ће га то спречити да уђе у небеско царство".

Упркос европским жељама Грузије, Брисел је владу ове државе оптужио за значајно назадовање када су у питању људска права и грађанске слободе.

image