Свет

Министар пољопривреде Мађарске: Продужити забрану увоза украјинских пољопривредних производа

Мађарски произвођачи су од ЕУ добили 15,93 милиона евра као одштету, али је то прилично симболична вредност у односу на величину штете, сматра министар пољопривреде Мађарске Иштван Нађ
Министар пољопривреде Мађарске: Продужити забрану  увоза украјинских пољопривредних производаGetty © Photo by David Rogers/Getty Images

Пет европских земаља - Мађарска, Бугарска, Румунија, Пољска и Словачка позивају Европску комисију да продужи забрану увоза украјинских пољопривредних производа у ове земље након 15. септембра, када истичу уведена ограничења, изјавио је министар пољопривреде Мађарске Иштван Нађ.

"Ово је једини начин да се заштите интереси европских фармера", казао је Нађ у интервјуу за "Вилагаздасаг".

Према његовим речима, мађарски произвођачи су од ЕУ добили 15,93 милиона евра као одштету, али је то "прилично симболична вредност у односу на величину штете".

Министар је рекао и да је пре почетка украјинског сукоба увоз житарица у Мађарску из Украјине износио од 40.000 до 50.000 тона годишње, да би 2022. године скочио на 3,5 милиона тона.

Слична ситуација је, како је оценио Нађ, и у другим земљама које се граниче са Украјином.

"То је потресло тржишта, нико није имао прилику да се припреми за ово", нагласио је мађарски дипломата.

Наиме, почетком јуна објављено је да је ЕУ продужила ограничења на увоз украјинског жита у низ земаља ЕУ до 15. септембра. Одговарајуће мере се односе на Бугарску, Мађарску, Пољску, Румунију и Словачку. Ради се о семену пшенице, уљане репице, кукуруза и сунцокрета.

Констатовано је и да је у неким земљама ЕУ забележен невиђени пораст увоза не само украјинских житарица и уљарица, већ и јаја, живине, шећера, бобичастог воћа, јабука, сока од јабуке, брашна, меда и тестенина.

image