Економија

Блумберг: Извоз украјинских житарица опао пред разговоре о судбини Споразума о житу

Украјински извоз преко Црног мора је у априлу опао за више од 25 одсто у односу на претходни месец
Блумберг: Извоз украјинских житарица опао пред разговоре о судбини Споразума о житуwww.globallookpress.com © Yulii Zozulia/Keystone Press Agency

Извоз житарица из Украјине је опао уочи предстојећих преговора у Истанбулу о продужењу црноморског Споразума о житу.

Дневне инспекције бродова прекинуте су након што две стране нису успеле да се договоре о пуштању нових бродова да се прикључе извозу кроз Црно море, а што је изазвало кашњење у испоруци житарица, пише "Блумберг".

Украјински извоз преко Црног мора је у априлу опао за више од 25 одсто у односу на претходни месец, указују подаци УН. Према украјинској консултантској фирми "УкрАгро консулт", извоз путем друмског и железничког саобраћаја ка источним државама ЕУ такође је опао на најнижи ниво у последњих 10 месеци, наводи амерички портал.

Претходно је Европска унија увела рестрикције на увоз украјинске пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета у Бугарску, Мађарску, Пољску, Румунију и Словачку уочи следеће жетве, након што је тих пет земаља у априлу једнострано одлучило да забрани увоз пољопривредних производа из Украјине због пренатрпаности њихових тржишта, који је локалне пољопривреднике довео на ивицу пропасти.

Европска комисија је истакла да су те мере имале за циљ ублажавање логистичких проблема у вези са овим производима у поменутих пет земаља, након којих су се оне обавезале да ће укинути једностране забране увоза пољопривредних производа из Украјине.

"Многи фармери и велики пољопривредни произвођачи брину да ли ће моћи да извозе своје житарице и производе од уљарица, јер видимо ове проблеме са обе стране", рекао је за Блумберг Роман Сластон, генерални директор Украјинског агробизнис клуба.

УН и Турска су посредовали прошле године у споразуму који омогућава сигуран извоз украјинског жита преко Црног мора. Споразум такође захтева од западних земаља да деблокирају руски извоз житарица и ђубрива. Русија је у марту пристала да продужи споразум за 60 дана, до 18. маја.

Како би Русија продужила Споразум о житу и након 18. маја 2023, стални изасланик Русије при УН Василиј Небензја претходно је захтевао да се "Росељхобанк" повеже са СВИФТ системом, да се обнови испорука пољопривредних машина у Русију и да се уклоне ограничења у погледу осигурања и приступа лукама за руске теретне бродове.

Небензја је рекао и да је неопходно да се настави рад на гасоводу за амонијак Тољати-Одеса као и да се деблокирају рачуни и финансијске активности руских компанија за производњу ђубрива.

Званичници Украјине, Русије, Турске и УН требало би да почну преговоре о судбини споразума у Истанбулу ове недеље, саопштило је руско министарство спољних послова.

image