Свет

Путин ипак долази на БРИКС? Јужна Африка ради на измени закона о изручењу МКС

Постоје земље које су у своје законодавство укључиле одредбу која даје право да се не спроводе одлуке МКС, изјавио је јужноафрички дипломата
Путин ипак долази на БРИКС? Јужна Африка ради на измени закона о изручењу МКСwww.globallookpress.com © Alexander Kazakov/Kremlin Pool

Влада Јужноафричке Републике ради на томе да у национално законодавство уведе правило које ће омогућити да садашњи лидери страних земаља могу несметано да бораве у Јужној Африци, чак и ако је Међународни кривични суд (МКС) издао налог за њихово хапшење. 

"Разматрамо и наше обавезе према МКС-у и наше обавезе према међународном праву, које се појављују у члану 98 Римског статута", рекао је генерални директор јужноафричког Министарства спољних послова Зане Дангор, а преноси ТАСС.

Дангор је за "Њуз 24" навео да постоје земље, укључујући Велику Британију, које су у своје национално законодавство укључиле одредбу која даје влади право да одлучи да ли ће спровести налог МКС или не. "То се, пре свега, односи на случајеве где је оптужени држављанин земље која не признаје МКС", био је јасан дипломата.

Званчник је рекао да су од пролећа јужноафричке власти одржале 97 састанака са представницима МКС-а како би разјаснили услове интеракције. Јужноафричка влада до сада није званично објавила процедуру и временски оквир за усвајање новог националног законодавства у вези са МКС.

Администрација председника Јужне Африке Сирила Рамафосе саопштила је раније ове седмице да председник Русије Владимир Путин неће лично присуствовати предстојећем самиту БРИКС-а у тој земљи, додајући да је одлука донета након заједничког договора.

МКС је издао налог за хапшење руског лидера због наводних ратних злочина и Јужна Африка, као домаћин БРИКС самита, нашла се под огромним притиском Запада да испоручи Путина ако се појави на скупу.

image