Свет

Дипломатски имунитет за учеснике БРИКС-а не важи за налог МКС-а

Председник Русије Владимир Путин је добио позив да учествује на самиту, а Међународни кривични суд је 17. марта издао налог за хапшење за руског лидера
Дипломатски имунитет за учеснике БРИКС-а не важи за налог МКС-аGetty © Handout / Handout

Дипломатски имунитет, који ће бити додељен учесницима самита БРИКС-а у Јужној Африци, не односи се на налоге међународних судова, саопштило је Министарство спољних послова Јужне Африке.

"Ово је стандардни имунитет који дајемо за све међународне конференције и самите који се одржавају у Јужној Африци. Имунитет се додељује конференцији, а не одређеним појединцима и служи да заштити конференцију и њене учеснике од јурисдикције земље домаћина за време трајања конференције", наводи се у саопштењу.

Имунитет који ће стране дипломате да добију не важи за налоге које је издао неки међународни суд против неког од учесника, објашњава МСП.

Председник Русије Владимир Путин је добио позив да учествује на самиту, рекао је раније портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Међутим, Међународни кривични суд (МКС) је 17. марта издао налог за хапшење Путина под оптужбом за "незаконито депортовање" украјинске деце коју су руске власти спасиле од украјинског гранатирања и извеле из зоне борбених дејстава у безбедна подручја.

Због тога је, крајем априла јужноафрички председник Сирил Рамафоса изјавио да би његова земља могла да се повуче из МКС-а, међутим, његова администрација је демантовала ову изјаву.

Наиме, Јужноафричка Република је, као потписница Римског статута из 2002, у обавези да спроведе налог МКС-а. Али као земља домаћин овогодишњег самита БРИКС-а, на којем би требало да се састану лидери највећих светских економија у развоју, налази се у незавидном положају.

Власти Јужноафричке Републике су узимале у разматрање налог за хапшење руског председника, казао је раније Рамафоса.

Руски званичници налог за хапшење не гледају као претњу јер Москва не признаје јурисдикцију овог суда.

Јурисдикцију МКС не признају ни САД, Кина, Индија, Азербејџан, Белорусија, Египат, Индонезија, Иран, Казахстан, Саудијска Арабија и Турска.

image