Русија

Шојгу: НАТО ствара систем "колективнe одбранe'' у близини руских граница

НАТО-у против Русије није довољно "истурено присуство", па иде на "колективну одбрану''
Шојгу: НАТО ствара систем "колективнe одбранe'' у близини руских границаwww.globallookpress.com © MFA Russia

НАТО ствара комплетан систем колективне одбране у близини руских граница, упозорио је министар одбране Сергеј Шојгу на састанку заједничког колегијума министарстава одбране Русије и Белорусије, преносе "РИА Новости".

"Алијанса намерава да пређе са обуздавања Русије путем 'истуреног присуства' на стварање целовитог система 'колективне одбране' на свом источном крилу, у близини наших граница", истакао је Шојгу.

Шојгу је подсетио да је НАТО крајем јуна усвојио нов стратешки концепт у којем је Москву окарактерисао као "главни извор безбедносних претњи".

Напоменуо је да је у источној и централној Европи, као и у балтичким државама, Алијанса распоредила оружане формације земаља из других региона. Осим тога, да нове мултинационалне тактичке групе у рангу батаљона распоређује у Бугарској, Мађарској, Румунији и Словачкој.

Према Шојгуовим речима, НАТО је од фебруара 2022. своје трупе западно од Русије повећао 2,5 пута и оне су достигле број већи од 30.000 људи. НАТО снаге могу да буду додатно ојачане у кратком року.

image
VV inauguration
banner