Свет

Нетанијаху гарантује: Израел не иде ка грађанском рату, реформа правосуђа била неопходна

Израелски премијер поручује да је земља "демократскија" него пре
Нетанијаху гарантује: Израел не иде ка грађанском рату, реформа правосуђа била неопходнаGetty © Amir Levy / Stringer

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху поручио је да његова земља не иде ка грађанском рату, као и да је реформа правосуђа била неопходна.

"Грађанског рата неће бити. То вам гарантујем. Када се прашина буде слегла, људи ће схватити да је ово било неопходно", рекао је Нетанијаху у интервјуу за америчку телевизију Ен-Би-Си.

Додао је да ће страхови људи нестати, те да ће видети да је Израел "исто толико демократски, као што је био и раније, ако не и још демократскији".

Израелски премијер је нагласио да реформа правосуђа неће нашкодити блиским односима Сједињених Америчких Држава и Израела, који се на Вашингтон ослања у војном, безбедносном и обавештајном сектору, преноси Танјуг.

"Мислим да су наши односи добри. Мислим да ће се прашина слегнути и да ће испоставити да, поред промена влада и администрација, Израел увек остаје најбољи савезник Сједињених Држава, а Сједињене Државе незаменљив савезник Израела", поручио је Нетанијаху.

Израелски Врховни суд саопштио је раније да ће веће од 15 судија у септембру размотрити петиције против закона који је Нетанијахуова влада усвојила прошле недеље, а који је довео до масовних протеста.

Законом је, између осталог, ограничена моћ Врховног суда.

image