Свет

Израел: Опозиција тражи замрзавање реформе правосуђа

Кнесет је у понедељак усвојио кључни закон у реформи правосуђа којим се укидају овлашћења Врховног суда да поништава одлуке владе и парламента које сматра неразумним и штетним, а суд је најавио да ће у септембру размотрити опозив тог закона
Израел: Опозиција тражи замрзавање реформе правосуђа© Foto Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Вођа израелске парламентарне опозиције Јаир Лапид затражио је данас од Владе Израела да замрзне спровођење реформе правосуђа на 18 месеци, уколико жели да се наставе преговори о консензусу са опозицијом за промене других закона или споразума.

Лапид је у Кнесету рекао да би влада, уколико жели наставак разговора о консензусу са опозицијом, требало да донесе правосудне законе заједно са опозицијом и да паузира реформу правосуђа на 18 месеци, пренео је Ројтерс.

За промене направљене током тога периода била би потребна двотрећинска већина, рекао је Лапид.

Кнесет је у понедељак усвојио кључни закон у реформи правосуђа којим се укидају овлашћења Врховног суда да поништава одлуке владе и парламента које сматра неразумним и штетним, а суд је најавио да ће у септембру размотрити опозив тог закона.

Претходно је председник Израела Исак Херцог затражио од премијера Бенјамина Нетанијахуа да потражи консензус са опозицијом у вези са реформом правосуђа, што није дало резултате, јер је закон усвојен без опозиције, која је бојкотовала гласање.

Нетанијахуова странка Ликуд је у одговору рекла да је спремна да преговара, али је изнела тврдњу да је Лапид поставио превише услова.

Критичари реформе правосуђа наводе да она отвара пут ауторитарној извршној власти.

Нетанијаху је најавио реформу правосуђа у јануару, убрзо пошто је ступио на дужност, након чега су уследили масовни протести широм Израела.

image