Свет

Хамнеј: Америка није непобедива

Врховни вођа Ирана ајатолах Али Хамнеј објаснио је када је почело вишедеценијско ривалство између Вашингтона и Техерана
Хамнеј: Америка није непобедиваwww.globallookpress.com © Iranian Supreme Leader's Office/Keystone Press Agency

Сједињене Америчке Државе, иако се тако чини, нису непобедиве, изјавио је врховни вођа Ирана ајатолах Али Хамнеј.

Хамнеј је подсетио на 4. новембар 1979. године, дан када су исламски студенти упали у америчку амбасаду у Техерану, и указао на неоспориве слабости САД.

"Неки мисле да је Америка недодирљива сила, али ако се подсетимо догађаја од 4. новембра, испоставља се да није тако, већ да је она потпуно рањива", рекао је Хамнеј.

Подсетио је да су студенти заробили 52 Американца и држали их као таоце 444 дана и приметио да то није био догађај који је покренуо вишедеценијско ривалство између Вашингтона и Техерана.

Прекретница у односима између две нације наступила је скоро три деценије раније када су САД, заједно са Великом Британијом, организовале државни удар којим је збачена влада иранског премијера Мохамеда Мосадика, напоменуо је врховни вођа Ирана, пренела је новинска агенција Фарс блиска иранској Револуционарној гарди.

Оцењује да су се САД и њихови савезници из Велике Британије, у настојању да контролишу иранске резерве нафте, окренули против Мосадика који није био заговорник исламске владавине.

Мосадикова влада је покушала да изврши ревизију англо-иранске нафтне компаније, коју су контролисали Британци, како би проверила да ли плаћа уговорене накнаде Ирану. Међутим, они су одбили да сарађују, што је навело ирански парламент да у потпуности национализује нафтну индустрију. Велика Британија и САД су након тога искористиле своју моћ како би поткопале Мосадикову владу преко својих агената у Ирану.

САД су званично признале своју улогу у пучу 2013. године, када су објавиле мноштво раније необјављених докумената у вези са тим случајем.

image
VV inauguration
banner