Свет

Иран одбацује наводе о планираном нападу на Саудијску Арабију

Из иранског министарства спољних послова поручују да је реч о неоснованим оптужбама
Иран одбацује наводе о планираном нападу на Саудијску Арабију© Unsplash

Иранске власти одбациле су наводе америчких медија да припремају напад на Саудијску Арабију, а портпарол министарства спољних послова ове земље Насер Канани поручио је да је реч о "неоснованим оптужбама".

Раније је "Вол стрит џорнал" објавио да су обавештајне службе Саудијске Арабије упозориле суседне земље и Сједињене Америчке Државе да Иран планира напад на Ирак и Саудијску Арабију, те да су САД и земље у региону повећале ниво војне приправности.

Техеран се, наводно, одлучио за војну акцију како би скренуо фокус са вишенедељних протеста у Ирану који су уследили због смрти Махсе Амини након сукоба са "моралном полицијом".

Портпарол америчког Савета за националну безбедност рекао је за лист да је Вашингтон забринут, као и да неће оклевати да брани интересе САД и њихових партнера на Блиском истоку.

На писање америчких медија реаговало је и руско министарство спољних послова. Наиме, током телефонског разговора руског и иранског шефа дипломатије "констатована је штета кампање коју су покренули западни медији и која би, у условима компликоване међународне ситуације, могла да доведе до опасне ескалације тензија на овом, стратешки важном, подручју", наведено је у саопштењу руског министарства. 

image