Свет

Двоструки ЕУ аршини: Шокирани блокадом француских медија у Нигеру, настављају да прогоне руске

Обустављање емитовања "РФИ" и "Франс 24" представља озбиљно кршење права на информисање и слободу изражавања, поручила је портпаролка ЕУ Набила Масрали
Двоструки ЕУ аршини: Шокирани блокадом француских медија у Нигеру, настављају да прогоне рускеGetty © Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images

Европска унија најоштрије осуђује блокирање емитовања француске радио станице "РФИ" и ТВ канала "Франс 24" у Нигеру и сматра да је ово кршење људских права и слобода, изјавила је данас портпаролка ЕУ Набила Масрали.

Наиме, емитовање француских медија у овој афричкој земљи обустављено је недељу дана након пуча који се тамо догодио.

"ЕУ сматра да је обустављање емитовања 'РФИ' и 'Франс 24' у Нигеру неприхватљиво. Ова мера представља озбиљно кршење права на информисање и слободу изражавања. ЕУ најоштрије осуђује кршења основних слобода", поручила је Масрали. 

"РФИ" и "Франс 24" су главни француски електронски медији у Африци, који покривају француску перспективу о догађајима широм света и на континенту. Ови медији су претходно цензурисани у Малију и Буркини Фасо.

Двоструки аршини западних званичника 

Подсетимо, прогон и блокада руских медија у Европи и свету почела је одмах након покретања Специјалне војне операције. Док Набила Масарали поручује да је у Нигеру нарушено право на информисање и слободу изражавања, а не тако давно је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ прогон руских медија у Европи називао "заштитом слободе говора".

"Забраном једног броја руских медија не нападамо слободу говора, већ је штитимо", поручио је својевремено Борељ на конференцији о борби против дезинформација у Бриселу.

Подсећамо, привредни суд у Нантеру покренуо је принудну ликвидацију РТ Франс, наводећи да та одлука прати мере цензуре које су предузеле ЕУ и Француска, а које су довеле до замрзавања медијских налога.

Међутим, ту није био крај прогону руских медија, након што су замрзавањем новинарских рачуна успели да блокирају ТВ канал "РТ Франс", успели да, "репресивним ограничењима слободе штампе и медија унутар ЕУ", исто то учине и са "РТ ДЕ продакшнс", огранком руске медијске мреже у Немачкој.

Европска комисија је након почетка Специјалне операције у Украјини позвала на гашење свих канала у Европи за које су навели да представљају "медијску машинерију Кремља", међу којима су РТ и Спутник. Међутим, како се истиче, ЕУ није могла да наведе коју су то лажну вест пласирали ови медији.

Очигледно је у питању само једно, а то је да ЕУ има за циљ да ућутка критички, непрозападни извор информација.

Подсетимо, прошле недеље председник Нигера Мохамед Базум уклоњен је с власти, навела је група војника који су се појавили на националној телевизији ове западноафричке државе.

Пуковник Амаду Абдраман, који је у телевизијском преносу седео окружен са девет других официра, рекао је да су снаге одбране и безбедности одлучиле: "Ставите тачку на режим који познајете због погоршања безбедносне ситуације и лошег управљања", пренео је Ројтерс.

Додаје се да је једна од првих одлука побуњеника на међународном нивоу била отказивање војних споразума са Француском.

image