Свет

ЕУ објављује рат слободи штампе: Цензори из Брисела против "ратне пропаганде" Кремља

Најављено формирање европског органа за контролу медија, па ће се регулација медија спроводити директно из Брисела
ЕУ објављује рат слободи штампе: Цензори из Брисела против "ратне пропаганде" Кремљаwww.globallookpress.com © Benoit Doppagne/Keystone Press Agency

Европска комисија планира да настави да ограничава слободу штампе, и то тако што ће основати сопствени орган за контролу медија, са којим би могла да боље координира и надгледа цензуру у свим земљама ЕУ.

Ово се сазнало након посете потпредседнице Европске комисије и комесарке за вредности и транспарентност Вере Јоурове Берлину, где је, барем према саопштењу Комисије, причала "о јачању демократије, борби против дезинформација и промовисању слободе медија".

Она је заправо у Немачкој говорила о планираном "Пакету одбране демократије" који би Европу заштитио од "непријатељских дезинформација", односно од свих оних вести које се европским бирократама једноставно не допадају.

"У многим земљама све је већи наратив да Русија није агресор, већ жртва", пожалила се Јурова "Билду", тако јасно стављајући до знања да за ЕУ борба против дезинформација заправо није борба против лажних информација, већ против оних које одступају од наратива Уније.

У том контексту, Јурова се осврнула и на забрану медијске куће РТ у Немачкој, бранећи такав потез против медија за који је проценила да је "ратна пропаганда Кремља".

Комисија, иначе, тренутно разматра и етикетирање медија и организација које се финансирају из иностранства, што се, када је у питању Русија, жестоко критикује уз аргументе да је реч о угрожавању слободе изражавања и штампе.

Дакле, баш као у народној пословици "Корила кука криво дрво"- уместо да се у свом дворишту побрине за демократију, ЕУ брине о туђим двориштима. И то заборављајући да и њени савезници из Америке, још од 1938. године имају Закон о регистрацији страних агената.

Због свега овога, предвиђа се да ће у оквиру борбе против такозваних дезинформација, у ЕУ бити додатно ограничене слобода изражавања, слобода штампе и слобода информисања.

Основа за то је "Европски закон о слободи медија", па се, како преноси РТ на немачком језику, планира и формирање европског органа за контролу медија. 

На овај начин, регулација медија вршиће се директно у Бриселу за разлику од досадашње праксе, где су за било какав медијски надзор, биле задужене земље чланице.

image