Србија и Балкан

Европска комисија не може да прежали отварање редакције РТ Балкан

Иако на званичном сајту још нема текста, РТС је објавио делове шестомесечног извештаја наводећи да су имали увид у документ Европске комисије
Европска комисија не може да прежали отварање редакције РТ Балканwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth

Европска комисија требало би ускоро да објави редовни шестомесечни извештај о владавини права у Србији. Иако на званичном сајту још нема текста, РТС је објавио делове позивајући се на то да је имао увид у документ.

У делу који се односи на слободу медија, Брисел наводи да "Србија треба да предузме хитне мере како би се супротставила страној манипулацији информацијама и анти-ЕУ наративима".

Иако се тиче слободе медија, Брисел тражи да то не важи за редакцију РТ Балкан и Спутњика.

Како се наводи, руска медијска кућа РТ у новембру 2022. покренула је "мултимедијалну веб платформу на српском језику, која заједно са 'Спутњиком Србија' производи, дистрибуира садржај који манипулише информационим окружењем у Србији и има одјека у великом делу мејнстрим медија у Србији и шире у региону".

Дакле, сви други медији могу да уживају слободу, али не и руски, сматра Брисел који се представља као заштитник и промотер права и слобода.

Подсетимо, и известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик жалио се у свом годишњем извештају о Србији на "отварање редакције РТ Балкан у Београду и лансирање онлајн медијског сервиса на српском језику, поврх међународног сервиса на енглеском који је такође доступан".

"Позивамо српске власти да се супротставе хибридним претњама и у потпуности ускладе са одлуком Савета о обустави емитовања активности Спутњика и РТ. Позивамо да се проруско извештавање широм медијског спектра напусти, у духу посвећености Србије да се интегрише у ЕУ", наводи се у извештају који је у форми резолуције Европски парламент усвојио.

У остатку извештаја Европске комисије, преноси РТС, наводи се да Србија треба да уложи више напора и политичке посвећености да би продубила реформе и решила недостатке у кључним областима правосуђа, борбе против организованог криминала и корупције, медијских слобода, слободе окупљања, темељним правима и процесуирању ратних злочина.

Европска комисија наводи и да је усвојена нова стратегија тужилаштва за ратне злочине, "шира по обиму од претходне стратегије, али истиче и да "бројне политичке партије и политичари у Србији, укључујући и неке на нивоу министара, подржавају осуђене ратне злочинце и дају им јавни простор", који осуђени ратни злочиници користе за "ширење језика мржње".

image