Свет

Расту тензије на Корејском полуострву: Бомбардери у ваздуху, испаљене десетине пројектила

Пјонгјанг упозорио да САД и Јужна Кореја угрожавају регионалну безбедност продужавањем заједничких војних вежби
Расту тензије на Корејском полуострву: Бомбардери у ваздуху, испаљене десетине пројектилаwww.globallookpress.com © Kim Jae-Hwan/Keystone Press Agency

Војска Јужне Кореје подигла је 80 ловачких авиона након што је на радарима регистровала летове 180 севернокорејских борбених летелица на различитим локацијама у близини заједничке границе. Северна Кореја појачала је војне активности у знак протеста због продужења заједничких вежби америчке и јужнокорејске војске. 

Претходно је Северна Кореја током ноћи испалила око 80 артиљеријских пројектила у поморску пограничну зону, саопштила је Јужна Кореја.

Севернокорејски авиони, међу којима су били и ловци и бомбардери, примећени су у периоду између 11 сати ујутро и три поподне по локалном времену унутар територије Северне Кореје, као и близу западне и источне обале, саопштила је јужнокорејска војска, преноси агенција Јонхап. 

Пјонгјанг подигао 180 авиона, Сеул 80

Према наводима јужнокорејске војске, севернокорејски бомбардери су увежбавали гађање копнених циљева.

Као одговор, јужнокорејска војска подигла је 80 ловачких авиона, међу којима су и "невидљиви" Ф-35.

Војска Јужне Кореје саопштила је да је, почевши од четвртка нешто пре поноћи и даље током ноћи регистровала више од 80 артиљеријских пројектила које је Северна Кореја испалила у море, што је, како је наведено, кршење међукорејског споразума из 2018.

Сеул је послао званично упозорење Пјонгјангу због ове артиљеријске паљбе, саопштило је јужнокорејско Министарство одбране.

Северна Кореја је претходно испалила више пројектила у море, укључујући и могуће неуспело лансирање интерконтиненталне балистичке ракете, што је навело САД и Јужну Кореју да наставе ваздушне вежбе које су изазвале незадовољство и протест Пјонгјанга, преноси Ројтерс.

Пјонгјанг: САД и Јужна Кореја угрожавају регионалну безбедност

Северна Кореја појачала је војне активности у знак протеста због обимних заједничких вежби америчке и јужнокорејске војске, које су недавно продужене, иако је требало да трају пет дана.

Пјонгјанг наводи да САД и Јужна Кореја тим вежбама угрожавају регионалну безбедност.

На састанку у Вашингтону, амерички министар одбране Лојд Остин и јужнокорејски министар одбране Ли Џонг Суп потврдили су да ће две земље демонстрирати "одлучност и способности" савезништва након поновљених провокација Северне Кореје, извештава Ројтерс наводећи заједничку изјаву министара.

Русија и Кина ставиле вето на санкције Северној Кореји

Тензије на Корејском полуострву расту након што је Пјонгјанг током ове године лансирао рекордан број ракета,тачније само у средује лансирано најмање 23 пројектила, а интерконтиненталне балистичке ракете испаљене су у четвртак.

Дипломате су саопштиле да је Вашингтон затражио од Савета безбедности УН да на отвореној седници расправља о Северној Кореји, што су подржале и неке друге чланице - Велика Британија, Француска, Албанија, Ирска и Норвешка.

Савет безбедности УН је последњих година био је подељен у вези са Северном Корејом, а у мају су Кина и Русија ставиле вето на настојања САД да овој земљи, као одговор на лансирања ракета, уведе додатне санкције УН, пише Ројтерс.

image