Свет

Сеул: Северна Кореја испалила две ракете у близини источне обале Јапанског мора

Сеул верује да се Пјонгјанг спрема да изврши нуклеарни тест
Сеул: Северна Кореја испалила две ракете у близини источне обале Јапанског мораwww.globallookpress.com © Kim Jae-Hwan/Keystone Press Agency

Јужна Кореја је саопштила да је њихов северни сусед лансирао две балистичке ракете кратког домета изнад источних вода Јапанског мора, саопштила је војска.

Лансирање је уследило само четири дана након што су Пјонгјанг и Сеул разменили пуцње упозорења код западне обале усред ескалације војних тензија.

Војска Јужне Кореје саопштила је да је "детектовала две балистичке ракете испаљене из области Тонгчон у Гангвону", провинцији на источној обали Северне Кореје.

"Наша војска је појачала праћење и надзор и одржава пуну приправност у блиској сарадњи са САД“, наводи се у саопштењу Здруженог генералштаба Сеула.

Америчка индопацифичка команда саопштила је да лансирања не представљају непосредну претњу за САД или њихове савезнике, али је указала на "дестабилизујући утицај" нелегалног нуклеарног оружја и програма балистичких пројектила Пјонгјанга.

Лансирање у петак је последње у низу тестова оружја које је Северна Кореја спровела последњих недеља, а поклопило се и са последњим даном годишњих 12-дневних вежби "Хогук" у Сеулу, које су ове године укључиле неодређени број војника Сједињених Држава.

Јужнокорејске и америчке ваздухопловне снаге такође планирају да започну обуку великих размера следеће седмице.

Од пројектила кратког домета до интерконтиненталних балистичких пројектила (ИЦБМ), Пјонгјанг је тестирао све у овој рекордној години лансирања ракета, пише "Дојче веле".

Северна Кореја каже да су недавна лансирања ракета била у знак протеста против заједничких вежби, које сматра провокацијом и пробом за инвазију.

Сеул и Вашингтон кажу да су вежбе дефанзивне и потребне за супротстављање претњама са севера.

Јужнокорејски председник Јун Сук-јеол рекао је у уторак да се Север спрема да изведе још једну нуклеарну пробу, која ће бити њена седма.

"Изгледа да су већ завршили припреме за седми нуклеарни тест“, рекао је он парламенту током расправе о буџету.

Касније у среду, САД, Јапан и Јужна Кореја саопштиле су да ће севернокорејска нуклеарна проба захтевати "невиђено снажан одговор", обећавајући јединство савезника.

Савет безбедности Уједињених нација је месецима подељен у погледу одговора на нуклеарне амбиције Северне Кореје. Русија и Кина противе се санкцијама, док остале чланице позивају на казну.

image