Свет

Пољскa поправља оштећену деоницу нафтовода "Дружба"

ПЕРН сервиси завршили су монтажу нове линије цевовода и почели су заваривање, саопштио је пољски оператер нафтовода
Пољскa поправља оштећену деоницу нафтовода "Дружба"Getty © Photo by Janos Kummer/Getty Images)

Пољски оператер нафтовода "Дружба" ПЕРН започео је заваривање дела цеви на месту оштећења, саопштила је та компанија, преносе "РИА Новости".

Раније је објављено да је Пољска зауставила испоруку нафте кроз део западног дела нафтовода "Дружба", којим се одвија слање нафте у Немачку, након што је у суботу откривено цурење.

"ПЕРН сервиси су радили целу ноћ и завршили монтажу нове деонице цевовода и почели  заваривање", наводи ПЕРН у саопштењу.

Додаје се да се наставак испоруке нафте Немачкој преко оштећене деонице очекује у уторак.

ПЕРН је претходно саопштио да други делови "Дружбе", укључујући и део кроз Померанију, који се користи за пумпање сирове нафте у Немачку, раде нормално.

Пољске рафинерије редовно добијају нафту, а ова ситуација не утиче на приступ потрошача енергенту, додао је оператер.

Нафтовод "Дружба", један од највећих нафтовода на свету, који је изградио Совјетски Савез, нафтом снабдева Пољску, Немачку, Мађарску, Чешку и Словачку. Испоруке руске нафте преко овог нафтовода не подлежу санкцијама ЕУ.

Овај нафтовод креће из централне Русије, повезује западна сибирска нафтна поља са великим рафинеријама у Европи.

Он има капацитет од више од два милиона барела нафте дневно, али је његова искоришћеност веома смањена последњих месеци због погоршања односа између Русије и Запада.

Нафтовод "Дружба" се дели на два крака, од којих већи, северни крак иде ка Пољској и Немачкој. Том деоницом је пумпано око два милиона тона, или 490.000 барела нафте дневно.

image
VV inauguration
banner